Голова Комітету у закордонних справах Олег Білорус зустрівся із Представником Генерального секретаря Ради Європи з координації програм співробітництва в Україні Аке Петерсоном.
Під час зустрічі основну увагу було зосереджено на питаннях безпеки. О. Білорус поінформував гостя про хід міжнародної конференції з питань безпеки в рамках МПА СНД, що відбулася напередодні, та про позицію Комітету у закордонних справах в питаннях безпеки: глобальний підхід, недопустимість фрагментації існуючих систем безпеки та залучення України до безпекових блоків. Базуючись на цих засадах, О. Білорус висловив окремі зауваження до концепції «Нової архітектури європейської безпеки» президента Російської Федерації Д. Медвєдєва. Голова Комітету у закордонних справах поділився досвідом роботи Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі, в якій він уже тривалий час обіймає посаду віце-президента, зокрема, стосовно мирного врегулювання «заморожених» конфліктів.
У свою чергу, представник Генерального секретаря Ради Європи з координації програм співробітництва в Україні А. Петерсон поінформував Комітет у закордонних справах про хід виконання Плану дій Ради Європи щодо України на 2008—2011 рр., приділивши окрему увагу питанням реформування сфери судочинства та боротьби із корупцією. Так, А. Петерсон дав високу позитивну оцінку ухваленню у першому читанні проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» (реєстр. №3062), та висловив побажання щодо якнайскорішого ухвалення згаданого законопроекту в цілому. Це, на його думку, дасть можливість Україні, зокрема, покращити свій рейтинг у Міжнародній комісії з боротьби з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом (FATF).
Сторони погодилися розпочати з вересня 2009 року спільні зустрічі Офісу Ради Європи в Україні, зацікавлених комітетів Верховної Ради України та Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи. На думку учасників зустрічі, це допоможе скоординувати дії, спрямовані на перехід до пост-моніторингового діалогу між Україною та Радою Європи, який є щабелем для набуття Україною членства в Євросоюзі.
За повідомленням інформаційного
управління апарату Верховної Ради.