Як стверджують прикордонники і правоохоронці, порушниками державного кордону керує не тільки прагнення заробити на нелегальному переміщенні вантажу. Часом стражі кордону і порядку стають свідками неабияких пристрастей, складних сімейних стосунків і життєвих історій.

Наприкінці минулого року співробітники Луганського обласного Управління СБУ встановили факт незаконного проживання на території області 19-річної громадянки Республіки Молдова. У ході перевірки з’ясувалося, що дівчина перебуває в цивільному шлюбі з 32-річним жителем Луганської області, має від нього сина 2008 року народження, але документи, що засвідчують особистість, у неї відсутні.
Познайомилися молоді люди на заробітках у Москві і певний час жили в російській столиці, а потім вирішили переїхати на батьківщину глави родини. Але як перетнути російсько-український кордон без документів, що засвідчують особистість молодої жінки? Тоді й було прийнято рішення перейти державний кордон незаконно. Стосовно горе-Ромео слідчим відділом УСБУ в Луганській області порушено кримінальну справу, його кохана нині займається оформленням документів, після чого, незалежно від вироку суду, молоді мають намір узаконити свої стосунки.
Інший «романтик», ромської національності, відбуваючи покарання в місцях позбавлення волі, познайомився через листування з жителькою Донецька, теж циганкою, в якої від попереднього шлюбу вже було четверо дітей. Між ними зав’язалися теплі стосунки, і тільки-но в березні 2009 року чоловік вийшов на волю, вони почали жити разом. Щоправда, в Росії у нього залишилися двоє неповнолітніх дітей, яких виховувала його мати. Невдовзі бабуся померла, дітей спочатку передали до притулку, а потім над ними оформила опікунство далека родичка.
На сімейній раді було вирішено забрати дітей і жити однією великою родиною. Однак на територію Росії громадянин не міг потрапити законним шляхом, оскільки з необхідних документів мав тільки довідку про звільнення. Рішення прийшло відразу: перетнути державний кордон, обминаючи митний контроль. Жаліслива співмешканка хоча й не мала проблем з документами, але із солідарності з коханим також наважилася на незаконний перетин кордону.
Однак операція «Возз’єднання» зірвалася. На зворотному шляху сім’ю в повному складі було затримано за 200 метрів від державного кордону України. Главу родини відправили до слідчого ізолятора і стосовно нього порушено кримінальну справу, а цивільна дружина оформляє документи на опіку над дітьми свого коханого. До речі, відповідно до статті 332 КК України, організація незаконного переправляння особи через державний кордон України карається позбавленням волі терміном до 7 років з конфіскацією засобів вчинення злочину.