Через анексію Криму українські школярі позбавлені можливості відпочивати в оздоровчих таборах півострова. «Нам довелося двічі проводити процедуру закупівель путівок, — розповів «Голосу України» начальник служби у справах дітей та сім’ї Київської облдержадміністрації Сергій Андріяш. — Результати попереднього тендера, в якому переміг один з таборів на території Криму, анулювали й провели новий. Тож замість АРК діти з Київщини поїдуть на Одещину, в Татарбунари, до табору «Восток».

— Чимало школярів традиційно оздоровлюються «на асфальті», тобто в пришкільних таборах. Ставлення до них неоднозначне...

— Пришкільні табори — це саме відпочинок, а не оздоровлення. Вранці дитина приходить до табору, ввечері йде додому. Ніхто не змушує батьків віддавати сюди своє чадо. Водночас такі табори користуються чималим попитом. Адже доки мама й тато на роботі, дитина доглянута, нагодована, вона спілкується з однолітками, ходить на екскурсії, а не сидить цілісінький день за комп’ютером. Фінансування, передбачене на відпочинок дітей у перший місяць літа, найчастіше спрямовується саме на такі табори.

— Які ще заклади приймають школярів?

— Діти мають можливість побувати в оздоровчих, відпочинкових або лікувальних таборах. Серед них є санаторні, пришкільні з денним перебуванням, табори праці й відпочинку, наметові, скаутські, туристичні тощо.

— За чий кошт відпочинуть діти?

— Пільгові категорії мають право на безплатну путівку або з частковою оплатою — 30 або 50 відсотків її вартості за рахунок батьків. Фінансування відбувається з різних джерел — з бюджетів районів та міст, з обласної скарбниці, а також за рахунок підприємств, установ, організацій.

— Скількох школярів плануєте оздоровити?

— Станом на кінець червня в області було охоплено оздоровленням та відпочинком загалом 29 428 школярів, або 17,1% від загальної кількості (їх відпочинок профінансовано з різних джерел). Решта отримають таку можливість у липні-серпні або й пізніше, адже оздоровлення ми проводимо до кінця року. 2014-го на 20% зменшилося фінансування оздоровчої кампанії з обласного бюджету. Але ми сподіваємося, що за підсумками року цифри вирівняються.

На превеликий жаль, оздоровлення дітей за чорнобильською програмою (нею опікується Міністерство соціальної політики) з початком літа не розпочалося. Путівки закуповують через тендери. Чекали, коли завершаться всі пов’язані з цим процедури.

— Хто має можливість отримати безплатну путівку?

— Сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, інваліди, діти з багатодітних або малозабезпечених сімей, діти, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків, постраждали внаслідок стихійного лиха. Все це передбачено Законом України «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

— Чи передбачено додаткові заходи безпеки у дитячих таборах у зв’язку з подіями на сході країни?

— Є відповідні доручення правоохоронним органам, передусім кримінальній міліції у справах дітей, дільничним інспекторам, а також Держслужбі з надзвичайних ситуацій зробити все для того, щоб відпочинок був безпечний.

Фотоетюд Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.