Виставка з такою назвою відкрилась у Львівському музеї релігії (на знімку). Головний герой експозиції — козак Мамай, ідеалізований воїн-символ, що уособлює собою миролюбність і силу духу, прагнення волі, незалежності.
Сучасні митці з різних міст України спробували відобразити власне бачення цієї легендарної особистості з позицій сучасності. За твердженням представників мистецького десанту, який висадився у Львові, Мамай — матриця, закладена в нас Богом, психотип, що уособлює українців. І образ цей зрозумілий і на сході, і на заході. Мовляв, він має об’єднавчу силу, доводячи, що Україна — єдина і неподільна держава.
Фаворитами виставки стали Андрій Пушкарьов, гість Львова, який робить дивовижні витинанки, і львівський митець Орест Скоп, котрий узяв зобов’язання написати 300 полотен із зображенням козака Мамая. До речі, роботи Ореста Скопа зараз з великим успіхом експонуються в Дніпродзержинську. А основним організатором виставки у Львові став музей історії Дніпродзержинська. В його задумах — подорож козаків Мамаїв Україною. Наступне місто, в яке поїде експозиція, — Керч.
Фото автора.