В українському прикордонному селі Поповичі (саме тут у форті № 4 сидів у криміналі знаменитий герой Гашека — Йозеф Швейк) та форті часів Першої світової війни № 8 у польському місті Перемишль в рамках арт-фестивалю «Форт-місія» відбулися «Великі Швейківські маневри». В акції з польської сторони брало участь Перемишльське товариство шанувальників Швейка. Україну представляв львівський авто-фан-клуб «ЗАЗ-Козак».
Львів’яни організували велике дитяче свято: для найменших гостей фестивалю та їхніх батьків влаштували костюмовану виставу. Бравий вояк Швейк та поручик Лукаш розповіли про описані в романі події Першої світової війни, яка прокотилася Галичиною тричі. 1914 року — під час наступу російських військ на Львів і Перемишль. 1915-го — внаслідок контрнаступу австро-німецьких військ під командуванням генерала Маккензена. (Власне, ці події й описано у «Пригодах бравого вояка Швейка».) Втретє фронт пройшов Галичиною 1916 року, під час наступу російських військ — так званого Брусиловського прориву.
Бравий вояк Швейк дорогий серцю галичан. Адже з австрійською армією, найяснішим цісарем і Першою світовою війною тут пов’язано чимало родинних переказів.
Для шкільних бібліотек села Поповичі та Мостиської районної бібліотеки активісти «ЗАЗ-Козака» подарували унікальні ілюстровані книги-альбоми «Феномен Швейка» видавництва «Наутілус». Переможцям дитячого конкурсу на кращий малюнок Швейка вручили оригінальні статуетки, значки та пам’ятні знаки із зображеннями бравого вояка.
Фото Євгена КРАВСА.