Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендує відхилити проект змін, якими заплановано упорядкування чисельності керівного складу в державних органах виконавчої влади та обмеження пільг державним службовцям.
Документом пропонується обмежити кількість заступників керівників органів виконавчої влади, розміри заробітної плати членів Кабінету Міністрів та державних службовців, розміри пенсій для осіб, яким пенсії призначаються відповідно до закону про державну службу, а також скасувати право державних службовців на додаткову оплачувану відпустку.
На думку членів комітету, проект не відповідає, зокрема, вимогам статті 22 закону про державну службу, яка визначає, що при ухваленні нових законів або внесенні змін до чинних не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. На засіданні наголошувалося на невідповідності положень документа також вимогам статті 58, якою визначено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.
Члени комітету зазначали також, що проект не відповідає і «вимогам законодавчої техніки статті 90 Регламенту Верховної Ради, які передбачають внесення змін лише до тексту первинного законодавчого акта, натомість, пропонується внести зміни до норм закону, що носять тимчасовий характер, оскільки були прийняті законами про державний бюджет на відповідні роки».
За матеріалами інформаційного управління апарату Верховної Ради.