— Відсутність поштових скриньок — це на сьогодні найболючіша проблема, яку поштовики самостійно вирішити не можуть, — повідомили кореспонденту «Голосу України» в Дніпропетровській дирекції УДППЗ «Укрпошта».
Загалом в області, за словами директора Дніпропетровської дирекції Ірини Кільчинської, необхідно встановити 181 тисячу нових скриньок, 170 тисяч відремонтувати, 220 тисяч — замінити. Особливо невтішна ситуація в обласному центрі. Часом люди саме через відсутність скриньки й не передплачують газети, а листи просять листонош давати в руки.
Нерідко у відсутності скриньок звинувачують самих поштовиків. Тому варто знати, що, згідно зі ст. 23 Закону «Про поштовий зв’язок», придбати, встановити та утримувати в належному стані абонентські поштові шафи, які зазвичай називають скриньками, мають власники житлових та адміністративних будинків, тобто здебільшого ЖЕКи. Але у них відповідь одна — нема коштів.
— Упродовж багатьох років ми стукаємо в усі двері, — розповідає Ірина Кільчинська. — Щороку, напередодні прийняття бюджетів різних рівнів, порушуємо це питання перед депутатами. Однак поки що всі наші зусилля марні. На рівні області півтора року тому прийняли відповідну програму. Виділити необхідні кошти передбачалося і міською Програмою розвитку поштового зв’язку на 2008—2012 роки. Щоправда, депутати міськради затвердили її лише у лютому цього року, але так і не профінансували. Щодо абонентських поштових шаф, то цей пункт взагалі виключили.
Ще одна проблема: у нових багатоповерхівках розміщення абонентських поштових шаф не передбачають зовсім. Раніше однією з умов введення будинку в дію було обладнання його абонентськими скриньками, подальшу експлуатацію яких, як і всього житлового фонду, здійснювали комунальники. Поштовики звернулися до проектних та будівельних організацій з проханням враховувати це і передбачати в проектах окреме приміщення на першому поверсі для абонскриньок, що значно б полегшило працю листонош, та й мешканцям будинку було б зручно. Адже у більшості під’їздів встановлені домофони, кодові замки або ж працюють консьєржі, отже, поштові скриньки надійно захищені від хуліганських нападів.
До речі, сучасні поштові шафи можна придбати і за власний рахунок в об’єктах поштового зв’язку. Це вихід для тих, хто не хоче чекати милості від місцевого бюджету і переконаний, що порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих.
 
Дніпропетровськ.