Із приватного санаторію «Конвалія», що в селі Станиля Дрогобицького району на Львівщині, госпіталізовано вже 31 дитину. Як повідомляв «Голос України», на початку тижня з цього санаторію госпіталізували 22 дитини з діагнозом — гостра кишкова інфекція. Причому дві дівчинки 1999 та 1998 років народження перебували у реанімації, одна з них також хворіє на цукровий діабет.
Як повідомив начальник головного управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Віктор Кімакович, нині у лікарні важких хворих вже немає. Всі діти та дорослі, що з цього санаторію потрапили в інфекційне відділення Дрогобицької районної лікарні, одужують. Проте ще перебуватимуть якийсь час під наглядом лікарів. Потерпілі школярі — мешканці Білої Церкви, Запоріжжя та Чернігівської області.
Наразі хворим поставлено діагноз — гастроентероколіт. Уточнені дані будуть після отримання результатів аналізів. За словами В. Кімаковича, координаційна рада з надзвичайних ситуацій ЛОДА прийняла рішення про перевірку усіх літніх таборів, що на Львівщині. Перевірка приватного санаторію «Конвалія» розпочалася найпершою, повідомляє наш власний кореспондент у Львівській області Ірина ЄГОРОВА.
Також названо причину госпіталізації 20 дітей, які відпочивали в оздоровчому центрі «Сонячний берег» у Першотравневому районі Донецької області. Санітарні лікарі вважають, що найімовірнішим чинником передачі інфекції стали страви, які виготовлялися на харчоблоку напередодні. Під час дослідження добової проби вечері виділено збудник інфекції Enterobacter aerogenes 10 5. Забрудненню їжі сприяли недотримання правил особистої та громадської гігієни персоналом харчоблоку, порушення технології виготовлення страв, неякісна обробка технологічного обладнання, інвентарю, посуду, а також незадовільне прибирання приміщень. Крім цього, за результатами бактеріологічного обстеження у кухаря і працівниці кухні був виділений збудник інфекції Esherіchіa colі O18. Нині їх відсторонено від роботи, а до адміністративної відповідальності притягнені директор оздоровчого центру і завідувачка харчоблоку. Чергова зміна повинна була відкритися з 12 липня, але санстанція заборонила приймати дітей до усунення виявлених недоліків. Школярі, які відпочивали в таборі, поїхали додому раніше. Госпіталізовані діти виписані для амбулаторного лікування, повідомляє наш власний кореспондент у Донецькій області Ліна КУЩ.