Акцію протесту розпочали ліквідатори аварії на ЧАЕС у Луганську. У сквері біля будинку обласної влади вони розбили намети і зайняли лавки. Основні вимоги, що їх учасники висувають владі, — виконувати Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», і припинити тиск на суди, що розглядають питання порушення чорнобильського законодавства, а також на органи виконання судових рішень. Конкретно йдеться про те, щоб Пенсійні фонди робили перерахунок пенсій учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС не на вимогу суду, як є на практиці, а згідно з положеннями закону. За словами коменданта наметового містечка Миколи Костєва, всі свої претензії і вимоги до влади пікетувальники написали у зверненні до місцевої і центральної влади, попередивши їх: якщо не буде позитивної реакції, учасники акції готові розпочати голодовку.

 

Коментуючи цю акцію протесту, депутат обласної ради, голова громадської організації «Союз Чорнобиль» у Луганській області Іван Волчанський зазначив, що в основному підтримує вимоги страйкуючих, однак виступає проти самої форми прояву протесту. Він відзначив, що проблеми у ліквідаторів і членів їхніх родин з’явилися після 1997 року, коли в Україні було скасовано так званий податок на чорнобильців. Відтоді фінансування чорнобильських програм з держбюджету щорічно зменшується. Сьогодні, наприклад, воно становить лише трохи більше 2% від усіх наявних у скарбниці коштів. У результаті для більш як 15 тис. мешканців Луганської області, які постраждали від аварії на ЧАЕС, з державного бюджету в поточному році виділено всього 1 мільйон гривень, це тоді, коли ще 2002 року ця сума становила 2,5 мільйона гривень.

Іван Волчанський наголосив, що не є організатором акції, що вона ініційована самими чорнобильцями на місцях і виникла стихійно. За оперативними даними, в акції взяли участь представники 14 міст і районів області, однак Луганська міська організація «Союз Чорнобиль» до страйкуючих не приєдналася.