Старовинні срібні воти (на знімку) у формі сердець, рук, ніг, очей вивісили з обох сторін чудотворної ікони Матері Божої Бережанської у храмі Пресвятої Трійці УГКЦ, що в райцентрі Бережани на Тернопільщині. Знайшли їх нещодавно під час ремонтних робіт у храмі, про що повідомляв «Голос України». Перебираючи церковне начиння в ризниці, звернули увагу на почорнілі від часу фігурки, нашиті на шматок тканини в позолоченій рамці. Для того, щоб їх відчистити, з Італії привезли спеціальну рідину. Всього вот — 24, найдавніша з них у формі серця датується 1567 роком. Їх дарували віруючі чудотворній іконі Матері Божої на знак подяки за зцілення. Отець Михайло Бугай, який служить у храмі три роки (одночасно він є капеланом Бережанської виправної колонії для підлітків) і цікавиться його історією, каже, що, судячи зі стрічок, якими кріпилися воти, їх було 39. Але золоті зникли під час Другої світової війни.
Цікава історія і самої ікони. Її подарував місту Папа Римський, а привіз шляхтич Олександр із родини Сенявських, засновників Бережан. Побудований у ХVІ столітті руським воєводою Миколаєм Сенявським оборонний замок нині відновлюють. Ікона спочатку була в замковій каплиці, а в листопаді 1831 року її разом з вотами урочисто перенесли до храму Пресвятої Трійці. Це одна з найдавніших пам’яток візантійського іконопису Галичини.
Вважається, що Бережанам було передано два образи Богоматері. Другий, відомий під назвою Фразька чудотворна ікона, знайшли у Рогатинському районі Івано-Франківської області, що межує з Бережанським. Вона зберігається у храмі села Фрага, яке нещодавно повернуло собі цю назву. За радянських часів село перейменували в Ягодівку, мабуть, для того, щоб люди забули дорогу до чудотворної ікони. Перейменування села і збивало з пошуків дослідників. Фразьку Богоматір привозили в Бережани для поклоніння.
У храмі Пресвятої Трійці є ще одна свята реліквія — фрагменти мощей Івана Хрестителя. Вони оправлені в гільзу з написом грецькими літерами: «Це чесного предтечі Хрестителі Іоанна. Рік .7..»(далі нерозбірливо). Міститься вона у шкатулці з віконцем для огляду. Поруч — печатки східних патріархів та володарів, що засвідчують цю реліквію, а також пам’ятна грамота на воловій шкурі, датована 4 серпня 1720 року. Відомо, що фрагменти мощей Івана Хрестителя зберігаються також у Сербії та Середній Азії. Взагалі у храмі Пресвятої Трійці все дихає історією. Отець Михайло показує ікону Богоматері, яку привезли під час операції «Вісла» українці. На ній — сліди від куль. За словами переселенців, в образ стріляв п’яний офіцер...
Фото автора.