Трагедія у Марганці на Дніпропетровщині, де, розбороняючи учасників бійки, загинув 22-річний сержант міліції, винесла на поверхню чимало інших проблем, які негативно позначаються на житті мешканців міста. Про них розповів на прес-конференції начальник ГУ МВС України в області Анатолій Науменко. Після зустрічі з журналістами він виїхав у Марганець, щоб провести прийом громадян і вислухати їхні претензії.
Але про більшість проблем міста Анатолій Науменко знав наперед. З’ясувалося, що в співробітників міліції були відомості про торгівлю наркотиками, зґвалтування, заяви про це, які чомусь не реєстрували місцеві правоохоронці. Чому обласна міліція не реагувала на ці проблеми — питання поки що відкрите.
Водночас це, як запевнив начальник міліції області, не має жодного стосунку до міжнаціональних відносин між вірменами та українцями. Хоч саме міжнаціональний конфлікт дехто намагається виставити головною причиною і всіх місцевих негараздів, і тієї трагедії, що сталася. Розгорілася вона, як стверджує Анатолій Науменко, винятково на побутовому ґрунті. В обох компаніях, які відпочивали в кафе на березі водосховища, були вірмени. Більше того, вірменин, якого звинувачують у вбивстві сержанта патрульної служби Сергія Бондаренка, завдав тілесні ушкодження своєму співвітчизнику, який був «по інший бік барикад». Перший перебуває зараз у лікарні слідчого ізолятора, другий — у міській лікарні.
Як з’ясували слідчі, розпочалося все, здавалося б, із дрібниці: два чоловіки з різних компаній (той самий вірменин, від рук якого загинув міліціонер, і місцевий житель, раніше тричі судимий) посперечалися, хто з них більше разів підніме козацьку гармату (дві такі гармати стоять на березі водосховища). Очевидно, під час підрахунків вони не дійшли згоди і посварилися. Сергій Бондаренко, який відпочивав в одній із компаній, взявся їх розбороняти і дістав смертельного удару ножем, після чого уже «стінка пішла на стінку». З почуття помсти учасники бійки понівечили ще й п’ять автомобілів, які належали громадянам України вірменської національності.
Внаслідок цього порушено три кримінальні справи. Перша — за фактом убивства (підозрюваного заарештовано). Друга — за фактом хуліганських дій в кафе. Третя — за фактом хуліганських дій біля лікарні, де наступного дня спалахнув конфлікт між родичами і близькими потерпілих, і навіть прогриміли постріли. Наразі слідчі встановлюють особи всіх учасників конфлікту і з’ясовують міру провини кожного з них.
Анатолій Науменко запевняє, що у місті зосереджено достатньо сил і засобів, щоб тримати ситуацію під контролем.