Такою була тема виїзних слухань Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин у Львові. Виїзні засідання комітет проводить, намагаючись якомога точніше визначити стратегію розвитку аграрного сектору економіки і пункти майбутніх законопроектів, які дуже потрібні країні сьогодні. 

На Львівщині народні обранці провели пленарне засідання у Львівській облраді, відвідали ТОВ «Львівський науково-виробничий центр «Західплемресурси» і особисте селянське господарство у Жовківському районі. Та чи не найбільше часу члени комітету затрималися на гуртовому ринку «Шувар». Як зазначив голова комітету Микола Присяжнюк, закон «Про гуртові ринки сільськогосподарської продукції» прийнято Верховною Радою на минулому пленарному тижні, і тепер справа за Президентом, який має його підписати. Система гуртових ринків діє сьогодні у всьому світі, і досвід роботи «Шувару» підтвердив, що це ефективно. «Однак, на жаль, зараз маємо лише єдиний приклад такого повноцінного гуртового ринку, а такий досвід треба в Україні поширювати».

Під час прес-конференції учасники виїзного засідання пообіцяли, що на наступній сесії Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин добиватиметься, щоб завершилося остаточне формування й прийняття Земельного кодексу та земельного кадастру. Також Україні потрібне стимулювання прибуткового розвитку сільськогосподарських підприємств усіх форм і способів організації. Сьогодні, приміром, на Львівщині значна частка сільгосппродукції виробляється не великими підприємствами, а одноосібниками і дрібними фермерами, і закон має захищати їх передовсім.

Розмова у Львові, хоч і дотримувалася конструктивізму, проходила далеко не в бравурних тонах. Навіть у членів комітету точки зору на стратегічні питання різні. Щоправда, одне, на чому сходилися всі, — що кроки до створення аграрного кодексу необхідно робити наполегливо і цілеспрямовано. Адже строкатість законопроектів і законів, що виходять зі стін Верховної Ради, через різні політичні погляди і постійні вибори, заважає поступу. Аграрний кодекс унеможливить будь-якій політичній силі, яка приходить до влади, змінювати орієнтири. Лише тоді зможемо втілювати в життя довгострокові  програми.

Нині львівські фермери готові розпочати акції протесту проти дій уряду, спрямованих на підвищення імпорту м’яса в Україну. Про це під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань агрополітики повідомив голова Асоціації сільськогосподарських підприємств Львівщини Олег Іванчина. «Повна заборона ввезення м’яса спричинила б його дефіцит, однак робити це потрібно дозовано», — зазначив голова асоціації і навів такі цифри: сьогодні в Україну ввозиться 650 тисяч тонн м’яса на рік. Крім того, за перший квартал 2009 року з Білорусії було ввезено 12,5 тисячі тонн масла. Чи це не ще один привід нашим парламентаріям зосередити зусилля на підтримці українського товаровиробника?

 

Львів.