Усім хворим на СНІД, які проживають на Закарпатті, забезпечено проведення лабораторного супроводу антиретровірусної терапії та моніторинг перебігу ВІЛ-інфекції. В обов’язковому порядку! Цей факт на обласній нараді констатував головний лікар закарпатського центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Іван Миронюк. При цьому фахівець зазначив, що завдяки обстеженню вагітних жінок і новонароджених уже третій рік в області не було жодного випадку передачі інфекції від матері до дитини.

На Закарпатті працюють 15 спеціалізованих кабінетів «Довіра». Хоча й не скрізь штат працівників укомплектовано. Перший заступник голови ОДА Андрій Сербайло рекомендував обласному управлінню охорони здоров’я вишукати можливість збільшення кількості ставок фахівців, аби не допустити поширення ВІЛ-інфекції. Тому в райцентрах повинні працювати спеціалісти, які консультуватимуть, допомагатимуть та убезпечуватимуть населення від цієї недуги. Керівник області також запропонував провести якнайширше обговорення цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014—2018 роки.

Ужгород.

Під час обговорення проблеми.

Фото надане прес-центром ОДА. 

ДовІдка ОДА

За минулий рік в області взято на диспансерний облік 81-го вперше виявленого ВІЛ-інфікованого. За цей період діагноз СНІД встановлено 35 особам, 12 людей померло від хвороб, обумовлених СНІДом. За два останні роки в області дещо стабілізувалася епідситуація щодо кількості вперше виявлених та взятих на диспансерний облік осіб з ВІЛ-інфекцією.

 

Таким чином, у Закарпатській області станом на початок року — найнижча поширеність ВІЛ-інфекції в Україні (25,7 на 100 тис. населення в області проти 308,3 по Україні), найнижча поширеність СНІДу (4,5 в області проти 64,1 по Україні) та летальність від хвороб, обумовлених цією недугою.