Усвідомивши, що нікому до них немає діла, мешканці Жовківського району, що на Львівщині, вкотре перекрили доступ сміттєвозам зі Львова на Грибовицьке сміттєзвалище (на знімку). Вони попереджали про це ще місяць тому, навіть рішення Жовківської районної ради було з цього приводу: «1 липня 2009 р. призупиняється робота КМП «Збиранка», і вивіз сміття зі Львова в Жовківський район тимчасово буде призупинений».

 

Депутати звернулися і в Кабінет Міністрів України з проханням оголосити територію Львівського міського сміттєзвалища та прилеглих озер зоною надзвичайної екологічної ситуації. Мешканців та депутатів насторожило те, що рівень води у місцевому озері спав на 1,5—2 метри, через що на поверхні грунту виникли гудронові плями. Жителі побоюються, що під землю пішло біля 50—80 тисяч тонн цієї токсичної речовини, і вони, звичайно, потрапляють у грунтові води. А що означає останнє — зрозуміло всім.

Львівська спільнота до цього кроку ставиться по-різному. Прості люди не розуміють — скільки ж можна терпіти? На території району звалище працює з 1956 року, граничний термін дії сміттєзвалища давно минув. Досі немає проекту рекультивації сміттєзвалища, не вирішено питання очистки інфільтрованих стоків.

Питанням львівського Чорнобиля, як називають звалище, фахівці серйозно не займалися, бо ніхто комплексної екологічної експертизи не замовляв! Щоправда, ВАТ «Геотехнічний інститут» зробило свій моніторинг, та ніхто його результати не оприлюднював. Кореспонденту «Голосу України» вдалося побачити це дослідження, його результати вражають. Приміром, концентрація свинцю уздовж траси Львів—Жовква у 12 разів перевищує норму! І так по багатьох позиціях...

Представники ж влади обурюються акціями протесту, які влаштовують мешканці району. Їхні аргументи такі: на звалищі вперше за багато років розпочалися роботи з дегазації та технічної рекультивації; з вересня минулого року ТОВ «Гафса» проводить ізоляцію полігону глиною і змонтувало дегазаційну установку з газогенераторними пристроями, які на виході дають електричну енергію, що використовується на потреби сміттєзвалища. Та електрика електрикою, а з-під того шару сміття, накритого глиною, витікають відходи. Тому утворюється широка смертоносна зона. І це аж ніяк не перебільшення, бо земля ніби вигоріла і мертва навкруги.

...А інвестори, які пропонують владі збудувати сміттєпереробний завод, чомусь постійно не підходять... Нещодавно вкотре призначено новий конкурс, та немає впевненості, що й тепер щось вирішиться і сміттєпереробний завод нарешті збудують. «Шляк його знає, за яким принципом вони інвестора шукають», — кажуть мешканці району.

Те, що сміття Львову нікуди везти, крім Збиранки, мешканці навколишніх сіл розуміють, та як інакше, крім перекриття траси, вони можуть привернути увагу громадськості?!

 

Фото автора.