До 2030 року нас може бути вже 30 мільйонів
Таке можливо, якщо медична галузь лишатиметься на такому «катастрофічному рівні». Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва, посилаючись на прогнози Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо демографічної ситуації в нашій країні.
За її словами, середня тривалість життя українців на 15 років менша, ніж у Європі.
— З 1997-го ми не можемо перемогти епідемію туберкульозу, а за кількістю хворих на хіміорезистентний туберкульоз, який не піддається лікуванню, наша країна перебуває на першому місці, — зазначила пані Бахтеєва. — Більше мільйона людей стоять на обліку з приводу онкологічних хвороб, близько ста тисяч онкохворих щороку помирають. Водночас 70% усього медичного обладнання зношено.
Для виправлення ситуації, на її думку, фінансування медичної галузі має бути не менше 5% від ВВП. Це відповідає критеріям ВООЗ щодо фінансування медицини. Якщо ж відсоток нижчий, вважають, що цієї галузі в країні немає. Українська медицина нині фінансується лише на 2,7% від ВВП, з яких 85% іде на заробітну плату медичним працівникам.
— В Україні прийнято 25 національних програм, з яких працюють лише сім, а фінансуються вони на 30—40%. Якби вони всі працювали, ми б не говорили сьогодні про негативну демографічну ситуацію, про високий рівень смертності та високі показники захворюваності українських підлітків: до 15 років наші дівчата та юнаки мають по три-чотири хронічні хвороби, — каже народний депутат.
Тетяна Бахтеєва вважає, що відповідальність за негативні тенденції в українській медицині лежить на Міністерстві охорони здоров’я, яке «не докладає жодних зусиль».
Педіатр дитячої поліклініки м. Бучі Київської області Єлизавета Проданюк проводить прийом маленького пацієнта.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).