Під час пологів в Олександрівській районній лікарні померли молода жінка та її дитина...
Рідні і друзі породіллі Олесі Козаченко вбачають у цьому не трагічний збіг обставин, а елементарну недбалість лікарів. Із відповідною заявою вони звернулися до Президента України, Генерального прокурора України, прокурора області... Родичі вимагають об’єктивного розслідування.
Із звернення чоловіка Олесі Козаченко Івана, яке було опубліковано в обласній газеті «Народне слово»:
«15.05.2009 року в моєї дружини Козаченко Олесі Миколаївни розпочалися перейми, які були ознакою початку пологів. Інших больових відчуттів Олеся не відчувала. Близько другої години ранку... (вона. — Авт.) була доставлена до Олександрівської центральної районної лікарні, де її прийняли в пологове відділення.
Приблизно через годину я привіз їй речі для дитини, вона вийшла до мене, почувалася нормально і говорила, що їй зробили укол для підтримки серцебиття дитини, оскільки повідомили, що було погане серцебиття. О 5-й годині ранку дружина мені зателефонувала і повідомила, що в неї розпочалася сильна кровотеча і коло неї відсутні лікарі...».
Далі чоловік описує всі перипетії «боротьби» за дитя і матір, що завершилася смертю обох. Увечері медики потихеньку розійшлися по домівках. А тим часом рідні ще збирали гроші на лікування, купували ліки та чекали на реанімаційну бригаду з області. Не дочекалися. А про смерть Олесі дізналися тільки після мало не силового захоплення лікарні.
За словами чоловіка померлої, наступного дня родичі зробили спробу викликати незалежну обласну судову медичну експертизу. Врешті-решт, їм удалося це зробити. «Після чого (розтину. — Авт.) нам видали лікарське свідоцтво про смерть №15 від 16.05.2009 року. В даному свідоцтві з невідомих причин не вказано прізвище, ім’я та по батькові лікаря, який проводив розтин, незрозуміло також, чому стоїть печатка Олександрівської центральної рай-онної лікарні, якщо експертизу проводив обласний експерт.
Я вважаю, що в діях прокурора є бездіяльність, тому що заява була подана 16.05.2009 року, а опитування по даній заяві проводилось 22.05.2009 року. Даний термін був наданий Олександрівській центральній районній лікарні для того, щоб там мали можливість переробити на свою користь історію хвороби? Невідомо з яких причин не викликали і чи взагалі викликали реанімаційну групу з області. Я не згодний з висновком судмедексперта і тому вважаю за необхідне провести повторну експертизу. Прошу вашої допомоги у вирішенні мого питання в найкоротші терміни. Додаток: лікарське свідоцтво про смерть №15 від 16.05.2009 року», — цитує Івана Козаченка «Народне слово».
Нині триває слідство. Веде його районна прокуратура. Було проведено й службове розслідування. Поки що за його результатами чотирьом працівникам — двом акушерам-гінекологам, анестезіологу та начмеду — оголошено догани.
 
Кіровоградська область.