Дніпропетровські медики продовжують боротьбу за життя і здоров’я українських військовослужбовців, які одержали поранення в зоні проведення АТО. Тільки за останні дні в місто доставлено понад сто людей. На жаль, одного з них урятувати не вдалося.

За словами Сергія Риженка, головлікаря обласної лікарні 

ім. Мечникова, де минулих вихідних рятували 27 тяжкопоранених, для більшості з них загрози життю вже немає.

— Одного бійця врятувати не вдалося. Це був дуже тяжкий поранений. Наші професори майже десять годин намагалися врятувати життя цьому хлопцю. На жаль, через дванадцять годин він помер у реанімації. Тяжкість ураження перевищувала ресурси цього хворого.

Медики відзначають особливу складність поранень, з якими їм довелося зіткнутися в останні дні. Якщо раніше це були, переважно, кульові поранення, з якими справлялися хірурги й травматологи, то тепер це комбіновані травми: серйозні ураження шкіри, тканин і кісток. Такі ушкодження потребують втручання фахівців різних спеціальностей: загальних, судинних хірургів, нейрохірургів, травматологів.

На своїй сторінці у Facebook Сергій Риженко написав: «Думав, що бачив усе... Кульові поранення у порівнянні з наслідками «роботи» установки «Град» — «детский лепет». Шкіра, кістки й плоть лопаються, як бите скло. Дуже важко лікувати. Бійця, тіло й кишечник якого виносили з машини по частинах, урятувати не вдалося. У багатьох здавали нерви».

З таким масовим надходженням хворих, які мали настільки важкі ураження, лікарі зустрічаються вперше.

— Було перелито десятки літрів крові, працювали лікарі більш як десяти спеціальностей, починаючи від реаніматологів, закінчуючи лікарями, які переливали кров. Майже 90 відсотків хлопців у разі зволікання могли просто загинути, — запевняють медики. — Зараз стан у всіх тяжкий, але за їхнє життя ми не побоюємося. Більшість переведено до інших лікувальних установ, ними займаються військові лікарі.

Незважаючи на те, що, за заявою головлікаря, усі постраждалі бійці забезпечені всіма необхідними для лікування медикаментами — тільки антибіотиків останнього покоління щодня йде на п’ятдесят тисяч гривень, не вистачає постільної білизни та інших засобів гігієни.

Фото прес-служби ОДА.

Зліва направо: завкафедри Медакадемії Ю. Кобеляцький, головлікар С. Риженко і заввідділу лікарні І. Жердєв розповіли про ситуацію з пораненими.