Одеське управління Служби безпеки України затримало в Одесі двох організаторів диверсійно-підривної групи, яка планувала захопити владу в регіоні й утворити «Одеську народну республіку».
Спецслужби Росії створили і глибоко законспірували мережу резидентури в Причорноморському регіоні України. У найближчих планах диверсантів значилося захоплення влади та створення так званої маріонеткової Одеської народної республіки.
СБУ встановила, що штаб резидентури налічував до 50 людей. Кожен відіграв свою роль у спланованому заколоті. Був готовий план силового захоплення влади, дій бойових груп, що очікували сигналу з Росії.
Організаторами цієї диверсійно-підривної мережі були громадянин Російської Федерації Олександр Якименко і громадянин України Юрій Трофімов. Вони планували задіяти сім бойових груп для диверсій на об’єктах життєзабезпечення в Одеській області. Готувалися терористичні акти стосовно посадових осіб органів влади, іноземних громадян. Провокатори мали підбурювати штучні конфлікти між мешканцями області.
Під час обшуку в затриманих вилучено надруковані в Росії методичні рекомендації з розвідувальної підготовки, детальні топографічні карти з позначками дислокації військових і стратегічних об’єктів області, дані про системи захисту, керівників.
Співробітники СБУ вилучили списки бойовиків із числа жителів регіону з їх позивними, докладними диверсійними завданнями. Знайдено документи з кошторисом диверсантів, що свідчать про фінансування мережі з Росії, розписки про отримання коштів.
Під час обшуку в житлах затриманих вилучено арсенал зброї — бойові і травматичні пістолети, патрони. У рамках кримінального провадження тривають допити. СБУ встановлює та затримує спільників диверсантів.
Одеса.