В Одесі за участі заступника міністра екології і природних ресурсів України Павла Унгуряна відбулася нарада, на якій йшлося про збереження та відновлення природних ресурсів Куяльницького лиману.

Насамперед говорили про відбудовні роботи. Українські екологи вже завершили розроблення проекту з будівництва трубопроводу, який з’єднає Куяльницький лиман з водами Чорного моря. На сьогодні відповідна документація проходить будівельну експертизу.

У Міністерстві екології та природних ресурсів відзначають, що процес наповнення Куяльницького лиману морською водою планують здійснити в листопаді поточного року.

Павло Унгурян також запевнив, що морська вода не погіршить лікувальних властивостей грязі і ропи. Про це свідчать результати проведення п’яти наукових праць на місцевому рівні Одеської області, а також на рівні Інституту біології моря та на рівні Південного відділення Національної академії наук.

Поділився Павло Унгурян і планами про подальшу долю Куяльника як курорту. За словами заступника міністра, одним з варіантів, які розглядаються, є подальше створення Національного природного парку «Куяльницький», який міг би бути тією юридичною особою, що відповідатиме за подальший розвиток лиману. Згідно з чинним законодавством державні природні парки — це дуже гнучка та корисна модель, яка дає змогу виробити чотири ареали зонування. Це власне заповідна територія, зона регульованої рекреації, зона стаціонарної рекреації і власне господарська територія, яка вже може бути використана для побутових питань. Тому національний природний парк може бути однією з моделей подальшого розвитку та збереження, використання Куяльницького лиману. «Наш Куяльник — не гірший за Мертве море. Питання лише в тому, як це просувати у світі» — зазначив Павло Унгурян.

На знімку: влітку на Куяльницькому лимані.

Фото Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.