Щороку з приміських лісів столиці вивозять понад 300 тонн сміття. Таку цифру наводять у «Київзеленбуді». Однак екологи переконують: це крапля в морі порівняно з тим, що викидається. Адже сьогодні паркові зони та околиці столиці просто вкриті побутовими відходами. Кореспондент «Голосу України» переконався в цьому, побувавши в угіддях природно-заповідної зони вздовж Старобориспільського шосе Бориспільської траси.

Сьогодні ця зелена зона — улюблене місце відпочинку киян. Адже уся її велика територія (близько 3000 га) — суцільний ліс, куди зазвичай жителі довколишніх населених пунктів люблять виїжджати на відпочинок. Однак тільки деякі з них прибирають за собою, решта місце відпочинку перетворили на звалище. Безлисті дерева та кущі сьогодні не прикривають купи сміття, викинутого недбалими господарями вздовж дороги. Тут валяється що завгодно: від пластикових пляшок і старих шин до усілякого будівельного мотлоху. Причому, що ближче до столиці, то брудніший ліс. Через кожні 50—100 м край дороги є штучні узбіччя, або «кишені». Раніше люди зупинялися біля них, щоб відпочити, нині — щоб викинути сміття.

Лісники, які працюють у Дарницькому лісництві, не встигають прибирати сміття. Мовляв, у них своєї роботи вистачає.

— Ми справді в цій ситуації нічого не можемо вдіяти. Спочатку блокували в’їзд до лісу, щоб люди не заїжджали машинами і не викидали сміття. Однак це не допомогло. Вони почали його просто кидати вздовж дороги, — розповідає лісник Микола. — Роблять вони це зазвичай вночі або рано вранці. Заїжджають вантажівки, як з боку Києва, так і з боку Борисполя.

За словами начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Київській області Олександра Чабанова, про ситуацію вздовж Старобориспільського шосе знають. Однак вирішити її досить складно. Адже розміри штрафів, передбачені Кодексом про адміністративні правопорушення від 51 до 136 гривень за забруднення лісової зони відходами і сміттям, значно менші, аніж плата за вивіз сміття на передбачені для цього звалища. Крім того, працівники лісових господарств не в змозі їх відстежувати через відсутність відповідних повноважень.

На думку О. Чабанова, сьогодні в першу чергу необхідно спільними зусиллями з обладміністрацією, прокуратурою і МВС примусити відповідати порушників, виходячи із законодавчої ініціативи підвищення відповідних штрафів і проведення спільних з працівниками лісгоспів рейдів.

На жаль, забруднення зелених зон в столиці не поодинокі. У call-центрі служби допомоги міського голови киянам кореспондентові «Голосу України» повідомили, що лише протягом березня до них надійшло 22 скарги від мешканців столиці про такі забруднення. Найбільше звернень — з Святошинського району, причому стосуються вони не лісу, а скверів міста. На другому місці — Дарниця, де ситуація критична зі стихійним сміттєзвалищем біля озера Вирлиця.