Вони розгулюють у людей по городах, як у себе вдома. Село Вербівка Ріпкинського району — довкола дрімучі ліси, які стали частиною мисливських угідь, що належать київським панам. Ці хазяї добре влаштувалися, кажуть тутешні жителі. Розводять дичину, розважаються. Понаставляли по периметру села годівниць — щоб їхні підопічні були ситі й відгодовані. А свиням такого меню замало, тож вони в людські городи лізуть. Селяни обливаються слізьми після візитів кабанів, а методів боротьби зі свинячим неподобством небагато.
За селом стоять вишки, поставлені власниками мисливських угідь. Цікаво, для чого? Невже спостерігачі не бачать, що їхня майбутня здобич нищить людський труд. І це тоді, коли селянин на останні копійки винаймає трактор, щоби зорати землю.
«За місцевими розцінками, — пояснює житель села Вербівка Леонід Вітров, — 500 гривень. Заплати іще, щоб заволочити, потім тисячу віддай за комбайн. А що молотити після нашестя цих дикунів?»
Тому питання руба поставили мешканці народному депутату України Валерію Дубілю (ВО «Батьківщина») під час його візиту до села. Наполягали запросити пресу і розповісти на всю країну, як дбають про селян у нашій країні.
Це неподобство, кажуть люди, триває не перший рік. Втомилися щось доводити і говорити. Намагаються самі як можуть відлякувати кабанів. Завклубу наприклад, сідає на мопеда і що є духу їздить стежками між ділянками та сигналить. Жінка каже: «Дограюся, поки ця кабанва скине мене з мого транспорту».
Стріляти в кабанів — заборонено. Власники мисливських угідь не раз попереджали тутешніх мисливців. Щоправда, вже колишніх мисливців. Бо такі, як Леонід Іванович, заховали свою зброю у сейф після наполегливих попереджень.
І хоча люди вже зневірилися, що влада їм допоможе, все-таки надія з’явилася. Адже сільський голова наголосив, що вперше за багато років на їхню землю завітав народний депутат. То сподіваються, що той застосує свої важелі впливу на владу.
Народний депутат зазначає: вже дав доручення місцевій владі врегулювати проблему.
— Цю ситуацію я тримаю на контролі, неприпустимо, коли отак нищиться людська праця. Я особисто контролюватиму, яких кроків вживатиме місцева влада з цього питання, — каже Валерій Дубіль. — Крім того, що нищиться труд селян, вони ж іще наражаються на небезпеку. Тому я порекомендував місцевій владі району зв’язатися із власниками мисливських угідь і усунути цю проблему. Окрім того, ця біда існує не лише у Вербівці, люди мені сказали, що й у сусідніх селах те саме.
Чернігівська область.
 
Валерій Дубіль (у центрі) на понівеченому кабанами полі.

Фото автора.