Учора в Україні розпочалася вступна кампанія. Цього року і без того хвилюючий момент для сотень тисяч абітурієнтів може перетворитися на справжній стрес для випускників із Донбасу. Через неспокій у регіоні дехто з них досі лише складає ЗНО. Тому терміни проведення вступної кампанії до тамтешніх вишів було вирішено продовжити. Згідно з наказом Міністерства освіти та науки України, прийом заяв та документів на навчання у вузах, розташованих на території Донецької та Луганської областей, від осіб, що проживають на цій же території, закінчиться аж 15 вересня. Перший рейтинговий список вступників із переліком рекомендованих до зарахування має з’явитися вже наступного дня. Тож навчальний рік у донбаських вишах розпочнеться пізніше.
Що стосується решти абітурієнтів, то для них правила гри такі. На подачу документів до обраних вишів у вступників є три тижні — до 1 серпня. Подавати заяви дозволено у щонайбільше п’ять вузів по трьом спеціальностям у кожному.
Цьогорічне всеукраїнське нововведення — зменшення ваги шкільного атестату. Його максимальний бал становитиме 60 (минулого року атестат оцінювали у 200 балів).
Перший рейтинговий список із переліком осіб, рекомендованих до зарахування, з’явиться уже 2 серпня. Саме зарахування на денну форму навчання відбудеться не пізніше 11 серпня для бюджетників та не пізніше 18 серпня для контрактників.
Уже традиційно подавати документи можна не лише особисто у паперовому вигляді, а і в електронній формі. Претендувати на вступ до вузів можуть випускники, які за результатами ЗНО отримали не менше 124 балів з непрофільних конкурсних предметів і не менше 140 — з профільних. Щоправда, навчальний заклад має право встановити свій вищий мінімальний поріг на окремі спеціальності.
До речі, у Міністерстві освіти та науки працює консультативна «гаряча лінія» для вступників у вищі навчальні заклади — 044 481 32 15.
Та розпочалася вступна кампанія ще не для всіх. Досі понад 21 тисяча випускників переважно з Луганщини та Донеччини складають ЗНО. Щоправда, і на цю додаткову сесію змогли перереєструватися не всі охочі. Невизначеною і досі лишається доля майже 13 тисяч випускників шкіл, розташованих у зоні проведення АТО, які з різних причин не змогли складати тести і під час цієї додаткової сесії. У профільному міністерстві обіцяють не залишити їх напризволяще. За словами чиновників, для них організують ще одну — третю сесію ЗНО. Провести її планують наприкінці серпня. Звичайно, можливим це буде лише за умови, що ситуація у регіоні стабілізується.
А тим часом набули чинності зміни до закону, згідно із якими діти військовослужбовців, що мають вислугу 20 років і більше чи ж стали інвалідами під час виконання своїх обов’язків, отримують переважне право зарахування до військових вузів та ліцеїв. Та лише за умов успішного складання іспитів та відповідності іншим вимогам та правилам прийому до цих закладів. Скористатися цією пільгою можна протягом трьох років після закінчення школи. Перевагу при зарахуванні на бюджетні місця до усіх навчальних закладів країни, згідно з законом, отримали особи, у яких один із батьків-військовослужбовців загинув. У тому числі йдеться про осиротілих, чиї батьки померли, виконуючи військовий обов’язок під час антитерористичної операції.