Протягом четверга терористи продовжували обстріли 15 блокпостів та позицій підрозділів Збройних Сил України. Бойовики обстріляли з мінометів та зенітних установок ЗУ-23-2 Донецький аеропорт, який контролюють сили АТО, повідомляють в інформаційно-аналітичному центрі РНБО.

10 липня підрозділи антитерористичної операції розпочали наступ у районі селища Карлівка, що на Донеччині. Населений пункт розташований за 30 км від Донецька. Військовослужбовці знищили танк терористів, дві одиниці БМ-21 «Град», мінометні секції та склад боєприпасів.
Терористи підірвали залізничний міст на ділянці Горлівка — Дзержинськ. Постраждалих немає. Наразі проводяться ремонтні роботи.
10 липня на автошляху поблизу селища Оленівки Волноваського району терористи під загрозою вогнепальної зброї заволоділи службовим автомобілем «Райффайзен банк Аваль», яким інкасатори перевозили 3 млн. гривень, що призначалися для соціальних виплат та пенсій.
У населених пунктах конфлікту
Відновлено мости неподалік Слов’янська та Кривої Луки, через річку Казений Торець та Сіверський Донець. На під’їздах до водної перешкоди сапери вилучили 24 вибухонебезпечні предмети. Мирне населення багатьох міст та сіл району зможе отримувати гуманітарні вантажі.
За інформацією РНБО, для зустрічі внутрішньо переміщених осіб на кордонах районів АТО розгорнули 4 транзитних пункти з розрахунку до 400 осіб кожний, а саме: Донецька область — у районі міста Красноармійськ та в районі міста Волноваха, Луганська — у районі міста Сватове та Харківська область — у районі міста Барвінкове.
Завдяки відновленню зруйнованої ділянки залізничного полотна електропотягом Харків—Слов’янськ учора до Слов’янська повернулося понад 200 людей.
Донецька облрада прозвітувала, що надала допомогу 570 жителям регіону на суму майже 790 тис. грн. Загалом від населення, що покинуло зону АТО, надійшло близько 2,5 тисячі заявок. По допомогу облрада закликає мешканців звертатися на свій сайт у розділ повідомлень.
Не підходити до вікон, не виходити з квартир
Донецький голова Олександр Лук’янченко закликає жителів Київського району міста, які мешкають неподалік аеропорту, а також житлових кварталів у районі залізничного вокзалу і Путилівського шляхопроводу, не підходити до вікон, не виходити на балкони, утриматися від виходу за межі квартир і будинків, автовласників — максимально обмежити перебування в зазначеному районі й заздалегідь коригувати маршрути пересування.
Городяни зазначають, що протягом ночі в різних районах міста лунали постріли з автоматичної зброї.
Комунальні служби міста поки що працюють без збоїв, громадський транспорт 11 липня вийшов на лінії в достатньому складі. У зв’язку з тим, що 5-кілометрова зона навколо аеропорту залишається небезпечною, в деяких районах обмежено рух транспорту.
У місті закриваються деякі торговельні точки, підприємства сервісу. Вікна офісів уздовж перекритого Київського проспекту забивають ДВП. На проспекті встановлено зенітну установку, багато постів з озброєними людьми.
Місто повниться чутками про примусову мобілізацію чоловіків до сил «ДНР», хоча керівництво «республіканців» на своєму сайті спростовує цю інформацію, заявляючи, що досі чекає добровольців.