З початку року кількість вакансій у країні знизилася більш як на третину. На Дніпропетровщині їх поменшало на 15 відсотків.

Як розповіла регіональний директор Міжнародного кадрового порталу Headhunter у Дніпропетровську Ганна Присич, деякі роботодавці використовували стандартні методи — гнучкіший робочий графік, відправлення співробітника у відпустку за свій рахунок, режим жорсткої економії. Інші підійшли до проблеми творчо.

Як «нестандартні» методи, зазначає експерт, у деяких компаніях офіційно заборонили слово «криза», щоб зайвий раз не піддавати людей стресу. Для заохочення найбільш працездатних співробітників створювалися преміальні фонди, а працівникам пропонували самим визначити, як скоротити витрати фірми. Щоб зміцнити відносини в колективі, керівники практикували корпоративні заходи. Активніше почали використовувати дошки пошани, грамоти.

За даними порталу Headhunter, сьогодні найзатребуваніші фахівці в галузі продажів, інформаційних технологій, на виробництві, у медицині, фармації, страхуванні. В основному шукають молодих фахівців з досвідом роботи від одного до трьох років, але й від досвідчених працівників не відмовляються.

На ринок праці вплинув і той факт, що багато українських компаній припинили свою діяльність у Криму.