Майже сотня бійців батальйону «Шахтарськ» склали присягу на вірність українському народу 8 липня (на знімку). На 95% склад підрозділу патрульної служби міліції особливого призначення ГУМВС сформований з уродженців Донецької і Луганської областей. Невдовзі вони вирушать у зони проведення АТО.
 
Претенденти в батальйон проходили кадрову комісію МВС і медичне обстеження. Позаду вже й місячна підготовка. Як заявив радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, бійці батальйону не будуть використовуватись як штурмовий підрозділ. Їхніми завданнями стане забезпечення громадського порядку після зачищення міст, контроль блокпостів, а також обігу зброї та боєприпасів.
Керівник батальйону уродженець Донецька Руслан Онищенко свого часу вів у Торезі й Сніжному бізнес, пов’язаний з вугільною промисловістю. Але був змушений переїхати на Дніпропетровщину із «епіцентру чуми».
— Там нині перебуває близько шести тисяч бойовиків, кожний четвертий — осетинець, чеченець і дагестанець. Вони вивезли звідти всі хороші автомобілі. Тепер грабують будинки — забирають побутову техніку, — розповів Руслан Онищенко. — Із цими бойовиками практично неможливо порозумітися. Вони не мислять реально, живуть одним днем, адже сьогодні вони ситі. Вони куражаться владою і зброєю: більше їх нічого не цікавить.
Комбат згадує, як вони з бійцями починали з партизанщини: по тридцять людей зі своєю зброєю, в основному з палицями і ножами. І вдячний за те, що на Дніпропетровщині їм допомогли сформувати батальйон із професійним підходом.
— У нас є підготовка і зброя, — каже він. — Ми дуже вдячні, що нам дали можливість піти й захистити свою землю, наші домівки, вулиці, ті місця, де гуляли наші діти.
Тим часом
«Правий сектор» затримав міського голову Курахового Мар’їнського району Донецької області Сергія Сажка. Як повідомили «Голосу України» у прес-службі «ПС», це було зроблено для з’ясування фактів його можливого співробітництва з терористами із «ДНР».
— Причиною затримання стала вже підтверджена інформація від місцевих жителів про те, що Сажко забезпечував харчування блокпосту сепаратистів у Мар’їнці, на західній околиці Донецька, — зазначають в організації.
У «ПС» твердять, що, незважаючи на свої показові миролюбні заяви, зроблені після останніх невдач «ДНР», міський голова Курахового раніше відкрито підтримував цю терористичну організацію й організовував проведення сепаратистського референдуму 11 травня.
Сергія Сажка разом із зібраною інформацією про його діяльність обіцяють передати до СБУ.
Дніпропетровська область.

Фото прес-служби ОДА.