На Дніпропетровщині відбулося нагородження військовослужбовців, які брали участь в АТО. Більшість десантників 25-ї окремої повітряно-десантної бригади одержали свої нагороди посмертно.

— Коли ми їх нагороджуємо, слово «посмертно» відгукується болем у серці, — розповів заступник голови облдержадміністрації Борис Філатов. — Військові — це честь, гідність, гордість. Ми зробимо все можливе й неможливе для нашої армії, тому що військові — основа держави. Це люди, на яких можна розраховувати в складних ситуаціях. 

Тримався до перемоги

Указом Президента України за особисту мужність і героїзм, проявлені під час захисту державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність військовій присязі й незламність духу орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено солдата Юрія Білика (на знімку праворуч).

Він народився й виріс у Дніпропетровську. Працював водієм автонавантажувача на місцевому тракторному заводі. Одружений, виховує дочку й сина. Під час часткової мобілізації його призвали в 93-тю окрему механізовану бригаду.

...У ніч на 23 травня на блокпост сил АТО поблизу селища Новотроїцького на Донеччині стався напад сепаратистів. Нападники на захопленій інкасаторській машині й автомобілі швидкої допомоги під’їхали до блокпоста й відкрили вогонь на враження. Одночасно з другого боку пішла на штурм друга група бойовиків. Атаку, яка тривала п’ять годин, було відбито.

Юрій Білик влучними пострілами знищив дві снайперські точки противника. Попри осколкове поранення ноги відмовлявся залишати блокпост до останнього — доки бойові товариші не змусили його це зробити.

Солдат переніс успішні операції в Дніпропетровському військовому госпіталі й пройшов необхідний курс лікування й реабілітації. Днями повернеться у свою роту.

Врятував товариша з охопленого вогнем вертольота

Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено заступника командира окремої бригади армійської авіації з льотної підготовки підполковника Валентина  Цигульського (на знімку ліворуч).

Народився льотчик в Олександрії Кіровоградської області. Після школи закінчив Харківський інститут льотчиків. Одружений, виховує трьох дітей. За час військової служби встиг чотири рази взяти участь у миротворчих місіях у гарячих точках: тричі виконував державні завдання в Республіці Ліберія та один  раз — у Демократичній Республіці Конго.

...4 червня під час виконання бойового завдання в районі Слов’янська два ударні вертольоти Мі-24 потрапили під обстріл з переносних зенітних ракетних комплексів і великокаліберних кулеметів терористів. У вертольоті, який пілотував Валентин Цигульський, зайнялася вантажна кабіна, час від часу відмовляло управління. Підполковник зміг збалансувати машину й здійснити аварійну посадку. Через потужний удар командир екіпажу одержав тяжкі травми й переломи, а штурман-оператор через ушкодження спини й кінцівок знепритомнів. Тяжко травмований Валентин Цигульський витяг товариша з охопленої вогнем кабіни, діставши  сильні опіки рук.

Сьогодні підполковник перебуває на лікуванні в обласній лікарні імені Мечникова. Планує незабаром повернутися в стрій.

Дніпропетровська область.

Фото прес-служби ОДА.