Мені надають комунальні послуги як вчителю-пенсіонеру (340 куб. м газу на зимовий період безплатно і 30 кВт електроенергії). Я — учасник ВВВ. Чи маю я право одночасно користуватися ще й пільгами учасника війни?
Ганна АНІКУСЬКО.
Удайці Прилуцького району Чернігівської області. 

Відповідає директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій МУЗИЧЕНКО:

— Абзацом першим частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту» встановлено, що педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали вчителями в цих населених пунктах і проживають у них, держава відповідно до чинного законодавства забезпечує безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.

Статтею 14 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачено, що учасникам війни та членам їх сімей надається 50-відсоткова знижка плати за користування житлом та комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) в межах норм споживання.

Норми користування комунальними послугами для громадян, які мають пільги щодо їх оплати, встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1996 року №879 «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають право на пільги щодо їх оплати».

Підпунктом «а» пункту 1 зазначеної постанови затверджено, що споживання електричної енергії на комунально-побутові потреби надається, зокрема:

— у сільських і міських населених пунктах (крім будинків, які обладнано електричними плитами і електроопалювальними установками) — у розмірі 75 кВт/год. на сім’ю з однієї або двох осіб на місяць, у тому числі, якщо обидва члени сім’ї мають право на знижку;

— у сільській місцевості і селищах міського типу для громадян, яким відповідно до законодавства держава забезпечує безплатне освітлення житла (квартири) у розмірі 30 кВт/год. на місяць.

Правилами користування електричною енергією для населення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 №1357, передбачено, що споживач, який має декілька пільг, може обрати одну, більшу за розміром пільгу.

Таким чином пільги з оплати електроенергії можуть надаватися пільговику за вибором: або з 50-відсотковою знижкою в межах 75 кВт/год. як учаснику війни, або безплатно 30 кВт/год. на освітлення як сільському педагогу на пенсії.

Відповідно пільги з оплати послуг газопостачання можуть надаватися пільговику за вибором: або з 50-відсотковою знижкою в межах норм як учаснику війни, або зі 100-відсотковою знижкою як сільському педагогу на пенсії (за газ, спожитий на опалення житла в опалювальний період).

Одночасно повідомляємо, що нарахування знижки з оплати послуг належить до повноважень організацій, що надають послуги. Управління соціального захисту населення як головні розпорядники коштів місцевих бюджетів на здійснення програм соціального захисту населення відшкодовують постачальникам послуг витрати за надані пільги окремим категоріям громадян на підставі отриманих від них щомісячних звітів (постанова Кабінету Міністрів України від 04.03.2002 №256).