Тисячі родин із «палаючих» східних областей України та окупованого Криму вже знайшли притулок на Дніпропетровщині. Перед людьми, які враз втратили все, постала така кількість проблем, що без підтримки офіційної влади, громадських організацій, підприємців і просто небайдужих громадян не обійтися. І мешканці області показують приклад іншим регіонам країни в патріотизмі й готовності допомогти співгромадянам єдиної країни.
Сьогодні найгостріше постало питання про житло для переселенців. В управлінні праці і соціального захисту населення Дніпропетровської міськради говорять про те, що в гуртожитках комунальної власності місць для тимчасового проживання біженців більше немає. І пропонують розселяти людей по інших містах області.
— Поки вирішується питання з житлом, люди можуть залишитися в гуртожитку, який працює при координаційному центрі з надання допомоги переселенцям «Допомога Дніпра», — каже заст. начальника управління Юрій Журавльов.
Дати притулок у гуртожитку центру людям можуть лише на кілька днів — поки співробітники не підшукають їм інше житло. Здебільшого, жителі східних областей України шукають недороге житло.
Чим можемо — тим допоможемо
У центрі переселенцям також допомагають із продуктами харчування й одягом, у черговому режимі працюють представники департаментів, управлінь і служб обласної та міської рад, які сприяють в оформленні соціальних виплат, влаштуванні дітей у дитсадки і школи, переведенні студентів, відновленні паспортів та інших документів.
— Я дізналася, що є такий центр допомоги біженцям. Зібрала кілька пакетів речей, посуду і прибула в центр. Звернула увагу, що його співробітники працюють до виснаження, — зазначила волонтер центру Олена Трегубенко. — Перше, до чого я залучилась як волонтер, була допомога дітям. Новоприбулим важко стояти в чергах з дітьми й вирішувати питання, тому така, нехай і невелика допомога, як посидіти з дитиною в цей час, дуже важлива.
Олена певна, що в місті багато чуйних людей, яким потрібно лише показати, куди спрямувати свою допомогу. Багато відгукуються на заклики в соцмережах і міських форумах, хтось — прочитавши листівки. Допомагають і самі переселенці: переносять речі, займаються ремонтом, готують їжу для новоприбулих, сортують речі на складі. До роботи центру сьогодні підключаються вже цілими підприємствами.
За два дні на Придніпровській залізниці зібрали близько двадцяти тисяч гривень — купили канцтовари для дитячої кімнати, дитяче харчування, засоби гігієни, мийні засоби.
У центрі створена команда психологічної кризової служби із тридцяти фахівців. Працюють вони окремо з дітьми й дорослими. Вважають дуже важливим, щоб після прибуття діти потрапили в якесь безпечне місце із простими правилами, приємне. Тому й була створена ігрова кімната.
— Біженцям потрібна не тільки медична допомога, а й психологічна. Вийти з пережитого в АТО дуже важко, — переконаний голова громадської організації «Творче місто» Володимир Недогода. — Для цього ми проведемо низку культурних заходів позитивної спрямованості. Кілька дніпропетровських груп зголосилися бути волонтерами в проведенні концертів. Також погодилися виступити кілька театральних труп. Шукаємо волонтерів-психологів, які зможуть попрацювати з людьми, допомогти їм упоратися з пережитим жахом.
Ярмарок вакансій
Не менш важливим моментом для більшості активних громадян є працевлаштування. По допомогу у вирішенні цього питання в центри зайнятості області звернулося вже понад 130 переселенців. Спеціально для них було проведено ярмарок вакансій за участю роботодавців.
— У наших центрах улаштовують як на постійну, так і на тимчасову роботу, — розповіла заст. начальника відділу обласного центру зайнятості Тетяна Лапіна. — Уже працевлаштовано більш як тридцять переселенців. Здебільшого вони працюють у сфері торгівлі, надання послуг, на виробництві та на будовах.
Активно зайнялися переведенням своїх підприємств на Дніпропетровщину й багато підприємців з Донецької та Луганської областей. Як зазначають у галузевій раді учасників ринку нерухомості в області, переважно, вони шукають бюджетні варіанти для своїх офісів, площею сто квадратних метрів у центрі міста. У той час як на батьківщині в них були офіси, у середньому, удвічі-втричі більші.
Чужа біда, як своя
У медустановах області також з готовністю надають допомогу біженцям, проводять різні заходи, без яких багатьом з них просто не вижити.
— У зв’язку зі складною ситуацією в країні в багатьох регіонах України програму «Цукровий діабет» тимчасово скасували. У нас в області гроші на ліки для хворих на діабет виділені, — зазначила головний позаштатний фахівець із ендокринології департаменту охорони здоров’я ОДА Катерина Маляр. — За останній тиждень у Дніпропетровській області понад тридцять мешканців зі сходу звернулися з проханням пройти інсулінотерапію. Нині всі вони проходять лікування.
Обласна організація Товариства Червоного Хреста в декількох пунктах по всьому місту організувала для біженців безплатні обіди. В організації також займаються розшуком їх рідних і близьких і для полегшення пошуку радять усім переселенцям обов’язково реєструватися. За словами голови Людмили Лашко, в області зафіксовано десять звернень громадян, і ця цифра увесь час збільшується.
По лінії Червоного Хреста працюють 44 кімнати і центри медико-соціальної допомоги, в яких є банки одягу. Ними можуть скористатися всі нужденні переселенці.
Не залишаються осторонь проблеми й дніпропетровські підприємці. Крім передачі продуктів, одягу та іншого, благодійних внесків, вони намагаються проявити нестандартний підхід. Так, приміром, Володимир Котелєв до Дня Конституції України організував акцію для переселенців зі сходу України «Мир для кожного».
У Громадській раді при Дніпропетровській міськраді переконані, що сьогодні регіон є еталоном патріотичного руху й духу України. Громадськість не стоїть осторонь подій у країні. І цей ритм потрібно підтримувати, щоб поширити патріотизм на всю Україну.
Дніпропетровська область.
Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО. 
ДослІвно
— Нещодавно до нас звернулася родина, в якої на сході була трикімнатна квартира. Тут вони знімають комунальну квартиру за півтори тисячі гривень на місяць, але всім задоволені, бо в нас у місті їм спокійно, — розповів керуючий партнер проекту Real up Руслан Романько. — Для допомоги біженцям зі сходу орендодавці відмовилися від гарантійного платежу — тобто платити за квартиру можна щомісячно. Незважаючи на все це, ціни на житло в місті поки що не підвищуються.
Факт
— Наші співробітниці заглянули в центр допомоги. Повернувшись на роботу, вони розповіли про центр, зібрали гроші, сходили на ринок, купили продукти, віднесли в центр, — каже прес-секретар Придніпровської залізниці Ірина Козлова. — Дівчата звернулися до керівництва та у профспілку. І вже за перший день ми зібрали майже шість тисяч гривень тільки від співробітників. Відразу дізналися, що потрібно переселенцям, і купили.
Цифра
Крім приміщень для офісів, підприємці шукають житло для себе і для своїх співробітників. У середньому, житло для керівників обходиться в три-п’ять тисяч гривень, а для рядових співробітників — у дві-дві з половиною тисячі.
До реЧІ
Майже три тисячі абітурієнтів зі східних областей України і Криму складатимуть додаткову сесію ЗНО на Дніпропетровщині з 1 по 15 липня. Під час сесії ЗНО вони будуть забезпечені безплатними місцями в гуртожитках вишів, матимуть доступ до бібліотек та Інтернет-ресурсів. Як повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти, запрошення-перепустки для участі в додатковій сесії поштою відправляти не будуть: їх розмістять на персональних сторінках абітурієнтів.