Але про весь ужинок говорити зарано...

На Кіровоградщині повним ходом іде збирання ранніх зернових культур. Жнивують і в одному з передових у регіоні сільськогосподарських підприємств — фермерському господарстві «Омельяненко» (с. Іванівка Новоукраїнського району). Як розповів «Голосу України» голова господарства Сергій Омельяненко, нинішнього року його хлібороби вже зібрали озимий ячмінь на перших 160 га з урожайністю 55 центнерів з гектара. Урожайність пшениці прогнозують на рівні 60 центнерів з гектара, ярого ячменю — 45. Якщо дозволятимуть погодні умови, чотири зернозбиральні екіпажі на сучасних комбайнах «Джон Дір» завершать жнива за кільканадцять днів.

Ситуацію зі збиранням загалом по області прокоментував заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА В’ячеслав Муха. Посадовець переконаний, що вона не гірша, ніж минулорічна. Тож розраховувати на гарний урожай можна. Зважаючи на те, що зібрано лише 13 відсотків наявних площ під зерновими, урожайність навіть трохи вища, ніж торік. Нагадаю, минулорічний доробок хліборобів Кіровоградщини став найбільшим за всі роки існування області й досяг показника 3 мільйони 800 тисяч тонн зерна. Цьогоріч вони сподіваються спрацювати не гірше. Хоча кілька днів екстремальної погоди минулого тижня і попсували сільгоспвиробникам нерви. Сильні опади (так, наприклад, в Бобринецькому районі лише за одну добу випало 70 мм опадів) перезволожили повалені буревіями посіви в кількох районах області. Найбільше таких — у Новоархангельському районі.

На загальний ужинок може відчутно вплинути й той факт, що в області зменшено на 40 тисяч гектарів кукурудзяний клин. Натомість посіяно соняшник, урожайність якого значно нижча.

Водночас на вже зібраних 60 відсотках площ ячменю його середня врожайність становила 34 центнери з гектара. Перші кількасот гектарів озимої пшениці дали в середньому по 38,7 центнера.

Надалі, на період всього збирання, прогнозуються сприятливі погодні умови. Тож в області вже подбали, щоб вирощене було надійно збережено — потужностей для цього в регіоні достатньо. У власних зерносховищах господарства зберігатимуть 1 млн. 200 тис. тонн. Ще 2 млн. 200 тис. тонн готові прийняти елеватори.

Така запопадливість більш ніж доречна, адже, як зазначає В’ячеслав Муха, прогнозувати сьогодні вартість, за якою сільгоспвиробники зможуть реалізувати вирощене, не береться ніхто. Нині ця справа ще більше невдячна, ніж прогнозування власне самого врожаю. Тож, можливо, зібране доведеться приберегти до сприятливіших для продажу часів.

Кіровоградська область.

Щоденно в останні хвилини очікування виходу на косовицю Сергій Омельяненко (третій ліворуч) проводить оперативну нараду з головними спеціалістами господарства —  головним інженером Володимиром Шмигою, завідуючем машинно-тракторного парку Олександром Касяненком та головним агрономом Валерієм Кошкіним.

Фото автора.