На Запоріжжя прийшли жнива... Матеріал з таким початком мав би з’явитися три тижні тому. Адже перші збиральні агрегати на півдні області вийшли в поле ще 12-13 червня. Та потім нагрянула негода, і щонайменше декаду для збору нового урожаю було втрачено.

— Ми встигли хіба що зібрати озимий ячмінь і на десять днів припинили роботи, — пояснює ситуацію Анатолій Тиховод, директор ТОВ «Ольвія» (село Чкалове Приазовського району Запорізької області), голова обласного союзу агровиробників. А все тому, що непритаманні запорізькому степові рясні дощі завадили виходити в поле.

Через те масовий вступ у дію комбайнів на Запоріжжі розпочався 30 червня. Відповідні й показники — за перші дні кампанії зібрано всього 229 тисяч тонн зерна з площі в 91,5 тисячі гектарів. Нагадаємо, що ранні зернові та зернобобові культури (за всіма категоріями господарств) в області посіяні на 817,2 тисячі гектарів. «Цариця» тутешніх полів, зрозуміло, домінує — 566 тисяч га. Це, до речі, найбільший пшеничний клин серед областей України (навіть на Одещині під цією культурою трохи менші площі — 522 тисячі гектарів).

Додамо, що станом на середу, 2 липня, середня урожайність по Запорізькій області становила 25,8 центнера з гектара. Чи дозволить це зібрати вже фактично «стандартні» два запорізькі мільйони тонн зерна (на цю високу планку щороку орієнтуються агровиробники області), покаже та ж таки погода. І коли ближчі дні обійдуться без чергових катаклізмів — то все має бути гаразд.

Хоч із немалими проблемами, та накопичено достатньо паливно-мастильних матеріалів. Та й на один збиральний агрегат в області припадає приблизно 200 гектарів площ, які треба зібрати. Так, ще «радянський» норматив вимагає не більше 140 га на комбайн, однак у фермерських господарствах сьогодні вже працюють до 50 відсотків агрегатів найвідоміших світових брендів. З відповідно вищою продуктивністю, а, головне, — надійністю роботи. До того ж в області налагоджено міжрайонну та міжгосподарську кооперацію, яка непогано себе зарекомендувала і в попередні роки — комбайни мігрували туди, де вони сьогодні потрібні.

— Вважаю, що в середньому 20 гектарів на збиральний агрегат — це цілком прийнятне навантаження, аби завершити збір урожаю за 10 днів, — впевнений директор департаменту агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації Андрій Ревуцький. Власне, він не бачить проблеми і в тому, коли збиральна кампанія розтягнеться і на всі 14 днів. А ось коли вже більше, то втрати неминучі. 

А поки що на запитання про те, чи якось зашкодила збіжжю зупинка в збиранні врожаю, Андрій Михайлович зауважив: справді, була загроза, що дощі таки трохи «вимиють» клейковину. Однак розпочалася кампанія, і результати проб вказують на те, що якість запорізького зерна навіть вища, ніж торік. Єдина проблема — яровий ячмінь, «натура» якого (так звана об’ємна вага зерна) дещо менша від норми.

В області, до речі, не так бідкаються через дощі (тим паче, що багатьом більш пізнім культурам вони суттєво допомогли — і соняшнику, і кукурудзі), а все пригадують весняні заморозки. Найбільше від них постраждав горох, через те, наприклад, у тому ж Приазовському районі урожайність цієї культури становила лише трохи більше 15 центнерів з гектара, а в середньому по області збирають десь по 18 центнерів.

— Поясню, що означають такі показники, — розповідає А. Тиховод. — Аби отримати хоч якийсь прибуток на цій культурі, треба мати урожайність 22—23 центнери з гектара, а коли вже нижче, то відразу рахуй збитки...

Зауважимо, що гороху в області посіяно 21 тисячу гектарів, тому агровиробникам є через що бідкатися. Особливо за сьогоднішніх цін на все, що треба для збиральної кампанії, та й з огляду на прибутки попередніх двох років. 2012-го село, «обібрала» посуха, а вже минулого — розбійницькій ціни, встановлені (під «пильним оком» тодішнього керівництва Міністерства аграрної політики та продовольства) монополістами. Ті, нагадаємо, виставили «смішні» ціни у 1600 гривень за тонну зерна. Цьогоріч з цінами, зокрема в Запорізькій області, все наче гаразд. Адже тонна пшениці ІІ класу коштує 2300 грн., ІІІ класу — 2200 грн., ячмінь — 2000 грн., ріпак — 4900 гривень.

Щоправда, в департаменті агропромислового розвитку Запорізької ОДА не виключають значного «просідання» цін уже під час кампанії. І не тому, що хтось нагорі займається спекуляціями, а виключно через специфічні, скажімо так, ринкові механізми. Анатолій Тиховод тут прямо звинувачує так званих. одноосібників (а вони обробляють, щонайменше, до 20 відсотків площ в районах області), які через безгрошів’я буквально спускають зерно за вже згадувані 1600 гривень за тонну. І, відповідно, демпінгують на ринку.

Більш потужні підприємства наче й мають можливості притримати свою продукцію до кращої ціни (бо елеваторний фонд області плюс зерносховища господарств дозволяють прийняти три мільйони тонн зерна), однак... Однак подивіться на цінники наших заправок, і вам все стане зрозуміло. А ще й банки дуже зачекалися повернення кредитів, тому чергове обдирання агровиробників у начебто й не в голодний рік майже гарантоване.

Хоча не все так трагічно. І Запоріжжя, та й Україна в цілому цього року будуть із зерном. Запорізькій області для внутрішніх потреб на черговий 2014—2015-й маркетинговий рік знадобиться всього лише 230 тисяч тонн продовольчого зерна. Всіма надлишками область готова поділитися (продати) з тими, хто потребує хліба. І за кордоном теж...

Запоріжжя.