Дуже актуальним на сьогодні питанням в Україні, в тому числі й на Рівненщині, є реєстрація договорів оренди земель сільськогосподарського призначення, тому цьому і уряд, і Мін’юст приділяють велику увагу. Щоб пришвидшити цю процедуру, Мін’юстом видано наказ «Про заходи щодо державної реєстрації прав на землі сільськогосподарського призначення».
На Рівненщині торік державними реєстраторами речових прав на нерухоме майно зареєстровано 4183 договори оренди земель сільськогосподарського призначення. Завдяки процедурі спрощення цієї реєстрації, яка набрала чинності 12 лютого ц. р., станом на 1 травня в області вже було зареєстровано 4560 договорів, а за перше півріччя — 7422.
Згаданим вище наказом начальникам реєстраційних служб в областях дано повноваження розподіляти за екстериторіальним принципом у межах області навантаження між реєстраторами речових прав щодо реєстрації договорів оренди земель сільськогосподарського призначення. Це ще пришвидшить по термінах таку реєстрацію. 
Наприклад, на Рівненщині повноваження з реєстрації земель Острозького району будуть покладені на реєстраторів Зарічненської, Березнівської, Сарненської районних, Кузнецовської та Рівненської міських реєстраційних служб, в чому зацікавлені насамперед орендатори таких земель.
Звичайно, реєстрація таких договорів вигідна не лише селянам, орендарям, які узаконюють оренду, а й державі, яка отримує відповідні надходження до бюджету. Тільки за перше півріччя за реєстрацію договорів оренди земель сільськогосподарського призначення до державного бюджету у вигляді державного мита від Рівненщини надійшло 378,5 тисячі гривень.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Тетяна КІЧАТА (на знімку), начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції у Рівненській області.