Лист до редакції «Голосу України» від мешканців будинку 83 по вулиці Преображенській (а підписали його чотири людини) було присвячено «раковій пухлині», що двадцять років отруює життя одеситам. Йдеться про ділянку території перед 7-им міським відділенням зв’язку. 20 років тому тут був тротуар, три роки тому там з’явилася гарна плитка, а сьогодні — помийна яма, що погано пахне у спекотні дні, де підозрілі неохайні люди вдень і вночі продають раків, креветок, і, як стверджують автори листа до редакції, наркотики.

Протягом 20 років мешканці будинку звертаються в усі санітарні служби району, міста й області, дійшли до головного державного санітарного лікаря України. пишуть листи депутатам, чиновникам Приморської районної адміністрації з одним єдиним проханням — припинити знущання над людьми, заборонити несанкціонований продаж гідробіонтів (раків, креветок, мідій). Великі сподівання одесити покладали на «свого» депутата по 23-му виборчому округу Марата Корольова, медика за освітою — саме від нього вони чекали конкретної допомоги.

Мешканців будинку до сьогодні не почув ніхто, а після того, як на центральному телеканалі показали сюжет про те, як тодішній міський голова Олексій Костусєв купує тут, в антисанітарних умовах, варених рачків і смачно хрумтить ними під прицілом телекамери, тутешні торговки і зовсім почали почуватися «господарками життя» — вони просто в очі сміються всім контролюючим органам, які намагаються заборонити їм незаконну торгівлю.   

«Скільки років триватиме це кричуще неподобство? Сил людських просто немає, щоб із цим боротися, навести чистоту та порядок зі свіжим повітрям. Ця «ракова пухлина» Одеси стала криміногенною точкою — вночі тут проходять розборки бомжів, тут можна купити наркотики і продається палена горілка» — це рядки з листа до редакції.

Скажу відразу — все, що написали читачі «Голосу України», — відповідає дійсності, переконався в цьому особисто. З розмов із продавцями «лівої» продукції стало зрозуміло, що вони насправді нікого не бояться і покладаються на своїх «кришувальників» у міліції, у Приморській райадміністрації, інспекції з благоустрою, у депутатському корпусі, у СЕС. «Кришувальників» виявити не вдалося, але стало відомо, що за годину до чергового рейду правоохоронців про це стає відомо всім торговкам, які тимчасово залишають робочі місця зі своєю продукцією на період роботи чергової комісії. 

Насправді вирішення «ракової пухлини» не становить особливої складності — існують правила благоустрою міста Одеси, затверджені Одеською міською радою, де в статті 3.2.8 даються чіткі вказівки розв’язання цієї проблеми.   

Владні структури не можуть/не хочуть/не планують/ навести тут порядок. Кому це вигідно? Однозначно, не тим одеситам, яких дістав сморід, лайка, жлобська вседозволеність торговок.

Незаконна, а значить, не контрольована торгівля раками, креветками, мідіями, рибою на вулиці Преображенській та інших районах Одеси, на узбіччях автотрас, сьогодні становить загрозу для життя тих, хто ризикне придбати із брудних рук і не менш брудних кошиків річкові та морські дарунки. Мало того, вся продукція, що тут продається, — браконьєрська. Переконатися в цьому простіше простого — ніхто з тих, хто торгує гідробіонтами та рибою на вулиці Преображенській, не зміг надати ветеринарної довідки, що свідчить про законне добування раків і рачків і про виловлення риби.

Невелика торговельна точка на вулиці Преображенській, крім того, що сама по собі є порушенням норм благоустрою міста Одеси, дотримання громадського порядку та тиші в громадських місцях насправді є ветеринарною бомбою, яка може вибухнути спалахом інфекційного захворювання. Тому що вся продукція, яка там реалізується, — небезпечна для життя людей. Шкода, що одесити, які купують тут раків і креветок, не розуміють розмірів небезпеки та ризиків, на які вони наражаються.

Спека — не завада

Сьогодні в Одесі стоїть спекотна погода. На ринках городина, фрукти, молокопродукти «живуть», як то кажуть, лічені години. Та продавцям живої риби і раків, які, певна річ, холодильниками для зберігання продукції не користуються, спека не стає перешкодою для реалізації товару — торгівля продовжується на повний хід.

Але ж відомо, що за температури 15 градусів і вище виловлені раки, обкладені кригою, живуть годину-дві. Їх не можна переробляти, коптити, в’ялити чи просто заморозити. Тобто раки живуть і не становлять небезпеки для людини саме годину-два. Потім вони гинуть і становлять небезпеку для життя людей. Офіційний продаж раків має чимало обмежень. Головне «табу» для продавців: заборона на продаж неживих особин. Їх потрібно доставляти живими, викладеними в тару черевцями донизу, правильними рядами, із прокладкою між рядами соломою, сіном чи іншим сухим пакувальним матеріалом.

Кожна партія раків, підготовлена для продажу, має перевірятися ветеринарами. Залежно від дальності переміщення товар супроводжується відповідними свідоцтвом (вивезення за межі регіону) або ветеринарною довідкою (у межах міста). У них вказується кількість, пакувальний матеріал, дата і місце вилову, пункт призначення. Також відзначається благополуччя місцевості, з якої вивозяться раки, з інфекційних і заразних захворювань. Перевірки зводять нанівець шкоду, яку хворі особини можуть завдати людині.

Якщо зробити екскурсію довкола продовольчих ринків Одеси, то можна помітити картину — перед входом на базари на землі триває жвава торгівля продуктами, які повинні продаватися тільки за наявності ветеринарних і санітарно-епідеміологічних сертифікатів. Їх видають санветстанції на ринках, куди не квапляться ті, хто продає дурнопахнущі небезпечні для життя товари — у тому числі і раків і свіжу рибу.

Просто не бачать

Формально, адміністрація ринків не несе відповідальності за незаконну торгівлю — вона здійснюється за межами підприємства. Ну а ті, хто повинен здійснювати такий контроль, — СЕС, управління торгівлі та розвитку споживчого ринку Одеської міської ради, спецінспекція з благоустрою, міліція, як то кажуть, аж ніяк не бачать і не відчувають ні поганого запаху рибопродуктів і смаку молока, що перебродило.

Територія навколо головного продовольчого ринку «Одеса» сьогодні являє зону підвищеної небезпеки — різні будки, ятки, вантажівки з картоплею та капустою, цибулею та огірками, переповнені сміттєві контейнери, сотні людей, які торгують продуктами із землі. Все це заважає руху транспорту, а трамваї змушені пересуватися зі швидкістю пішохода — не приведи Господи, коли під колесами опиниться людина.

Та і та ж «ракова пухлина», про яку йшлося вище, міститься прямо перед входом на ринок «Привоз». То про що ще говорити?

Фото В’ячеслава ТЕНЯКОВА. 

До РЕЧІ

«Ракова точка» на Преображенській — зі своєю антисанітарією, брудом і небезпекою для життя — в Одесі не єдина. Стихійна торгівля процвітає і на вулиці Генерала Петрова, і на Дніпропетровській дорозі, і на ринку «Південний», і на вулиці Левітана(ріг Чорноморської дороги), ну і, звичайно, — в «браконьєрській столиці» — селі Маяки.

Тим Часом

В інспекції з благоустрою міської ради обурилися питанням «коли буде наведено порядок з незаконною торгівлею продуктами харчування», відповівши, що не можуть приставити до кожної бабусі по контролеру.