Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України із розслідування причин наслідків вакцинації проти кору і краснухи просить Кабмін ужити заходів стосовно керівництва МОЗ, що допустило низку порушень під час проведення вакцинації проти кору і краснухи. Про це повідомив народний депутат, голова слідчої комісії Верховної Ради Віктор Корж.

— Ми просимо Кабінет Міністрів ужити заходів стосовно керівництва та інших посадових осіб у плані їхньої відповідальності за таку ситуацію, — сказав він.

При цьому депутат зазначив, що очікує на висновок Генеральної прокуратури і відповідні рішення уряду.

— Усі висновки і серйозні матеріали ми надали, а суд ухвалить остаточне рішення. Уже на сьогодні звільнені два заступники міністра охорони здоров’я, керівник департаменту, що займався цими питаннями. На мою думку, ситуація справді вимагає радикальних рішень, оскільки мають місце ознаки злочину, — наголосив Віктор Корж.

Також, за його словами, комісія рекомендуватиме парламенту не використовувати цю вакцину до завершення процедур клініко-епідеміологічних випробувань. Керівництвом Міністерства охорони здоров’я було допущено цілу низку порушень законів України, постанови Кабінету Міністрів і кілька наказів МОЗ, «що привело до вкрай низької якості підготовки цієї кампанії і спричинило трагічний випадок, а також численні ускладнення серед підлітків», — вважає голова парламентської слідчої комісії.

Зокрема, за словами Коржа, мали місце неправильні рекомендації з проведення вакцинації, не було автентичного перекладу інструкції з використання вакцини, «що призвело до того, що медики, які працювали з нею, не знали про цілу низку застережень, які були у заводу-виробника».

Віктор Корж зазначив, що наполягатиме на негайному вдосконаленні законодавства у цьому питанні, на терміновій розробці концепції державної програми імунізації населення і на внесенні змін і доповнень до низки законів України.

За його словами, комісія констатувала, що на сьогодні в Україні не створено систему контролю якості імунобіологічних препаратів. Зокрема, у країні немає сертифікованої лабораторії європейського рівня, попри зауваження Рахункової палати про те, що не раз видавалися кредити на створення такої системи.