Наче гриби після дощу, на Херсонщині вигулькнули сезонні стихійні ринки — вірна прикмета того, що на полях та в городах дозріли ранні сорти знаменитих тутешніх помідорів, кабачків та солодкого перцю. Водії транзитних автомобілів кажуть, що значно більше, ніж торік, стало придорожніх базарів, і продавців на них також.
Це легко пояснити: по вітамінну продукцією у Таврію нині приїжджає значно менше оптових закупівельників із охопленого бойовими діями сходу країни, та й самі сільськогосподарські виробники добиратися туди зі своїм товаром не ризикують. От аграрії і намагаються продати його біля доріг чи везуть урожай до найближчих міст, тримаючи досить помірні ціни. Скажімо, свіжі помідорчики, вирощені на відкритому ґрунті, в Херсоні продають по 12—15 гривень за кілограм, солодкий перець — по 10—12 гривень. І ціни знижуються практично щодня.
Прикметно, раніше за дешевими овочами та фруктами городяни традиційно ходили на ринки, а нині в невеликих магазинах вартість вітамінної продукції може бути навіть нижча, ніж базарна. Власники торгових точок теж швидко зорієнтувалися: з огляду на велику кількість бажаючих продати овочі, комерсанти вже не їздять по них на приміські оптові ринки, а запрошують продавців просто до себе. Причому віддають перевагу дрібнооптовим партіям добірної продукції за цінами «великого опту». Для фермерів та орендарів такі умови не дуже зручні, але овочі все одно везуть — виглядаючи покупців на ринку чи оптовиків біля лану, можна дочекатися, що й товар зіпсується.
 
На знімку: Херсон. Центральний ринок.
Фото автора.