Батьки найчастіше приводять дитину до стоматолога не по профілактичну консультацію, а по невідкладну допомогу. В такій ситуації важко уникнути психотравми дитини і прищепити їй любов до зубного лікаря.

Головний дитячий стоматолог МОЗ України Наталія Савінчук переконує: профілактична робота, мотивування пацієнтів до дотримання гігієни — дуже важливі. Фахівець вважає, що треба дещо міняти у наданні стоматологічної допомоги, більше працювати з батьками дітей. За розподілом сфер впливу на здоров’я людини, вплив лікаря оцінюється 10%, а вплив батьків — 70%. Отож, якщо у родині не приділяється належна увага чищенню зубів, то й дитина цього не робитиме. За словами Наталії Савінчук, у світі стандартом профілактики якості стоматологічної допомоги є відсутність карієсу й захворювань пародонта у 12-річних дітей.

— Весь світ сьогодні говорить про те, що захворювання твердих тканин зубів і пародонта мають інфекційний чинник. Тобто це особливості передачі інфекції... Тому ми намагаємося роз’яснити батькам, що деякі побутові звички дуже шкодять здоров’ю дитини. Наприклад, якщо мама облизує соску і дає її малюкові, то так вона передає свої бактерії малюкові, і робить це повсякчас, — каже співрозмовниця.

Головний дитячий стоматолог радить дотримуватися простих побутових правил профілактики зубного болю. А саме: змінювати зубну щіточку раз на два-три місяці. Щіточка для дитини має відповідати її віку. Зубна паста також. Не можна дитині користуватися дорослими пастами, бо більшість із них абразивні й шкідливі для емалі дитячих зубів. За порадами щодо вибору засобів гігієни необхідно звернутися до стоматолога.

Привчати дитину доглядати за порожниною рота треба змалку. З року вже можна давати їй зубну щітку. До двох-трьох років, поки малюк не може усвідомлено утримувати рідину у роті, він чистить зубки порожньою щіткою, аби не ковтнув зубну пасту. Батьки вранці та ввечері привчають його чистити зуби. І розповідають, як правильно це робити: зубки треба «підмітати», «вичищати».... Ця процедура триває дві-три хвилини. З трьох-чотирьох років можна вже давати зубну пасту. Це добра профілактика.

На знімку: а от зубна щіточка для дитини має відповідати її віку.

Фото Юрія ВЕНГЕРЕША (з архіву газети «Голос України»).