Нещодавно в Черкаській торгово-промисловій палаті урочисто відзначено 20-річчя створення асоціації товарної нумерації України «ДжіЕс1 Україна». Ця некомерційна неурядова організація у 1994 році першою в державі почала запроваджувати всесвітню систему ідентифікації, штрихового кодування та електронних комунікацій, що базуються на міжнародних стандартах GS1, і стала єдиним офіційним представником в Україні цієї потужної всесвітньої структури.

Детальніше про становлення асоціації та її сьогодення — у розмові з президентом «ДжіЕс1 Україна» (GS1 Україна), заслуженим економістом України, академіком Академії економічних та Академії інженерних наук України, професором Валентином Оскольським.
— Валентине Володимировичу, сьогодні навіть у глибинці нікого не здивуєш тим, що продавець сільмагу не клацає на рахівниці чи калькуляторі, а сканером вправно зчитує з товару штрих-код. Двадцять років тому, очевидно, не всі виробники і торговельники на ура зустріли цю закордонну новинку?
— Було різне. Однак прогрес — річ уперта і неминуча. Хто не впроваджує його досягнень — плететься у хвості конкурентів. Коли це осягнули навіть закоренілі консерватори — процес пішов. До того ж активно і безперервно. Сьогодні стандарти GS1 застосовуються у вітчизняному виробництві, постачанні, торгівлі, медицині та транспорті. Понад півмільйона ідентифікаційних номерів GS1 присвоєно в Україні користувачам міжнародної системи та їх об’єктам обліку.
— Що це дає вітчизняному товаровиробникові чи постачальникові?
— Понад 5500 учасників системи GS1, отримавши маркування своїх товарів штриховими кодами відповідно до загальноприйнятних у світі вимог, здійснюють електронний обмін даними зі своїми партнерами всередині країни та за кордоном. Асоційовані члени нашої організації мають можливість унікально ідентифікувати піддони та інші логістичні одиниці, використовуючи всесвітній стандарт SSCC, та маркувати їх уніфікованими транспортними етикетками. Партнери організації «ДжіЕс1 Україна» постійно користуються електронним каталогом українських товарів «Депозитарій», отримують нормативно-технічну документацію системи GS1, беруть участь у впроваджувальних заходах з питань автоматичної ідентифікації та електронного обміну даними. І це ще не все. Асоціація постійно надає дорадчу допомогу та консультації щодо практичного застосування штрихового кодування та електронного обміну даними у виробничих та торгових процесах, проводить освітню роботу, конференції, семінари тощо.
— Яка роль асоціації «ДжіЕс1 Україна» на світовій економічній арені?
— Відповідно до статусу національної організації — члена GS1 та на підставі урядових постанов, наша асоціація уповноважена представляти в GS1 та в інших міжнародних інституціях інтереси українських виробників і дистриб’юторів, що входять до складу її асоційованих членів. Зокрема, у галузі автоматичної ідентифікації та штрихового кодування. Крім того, «ДжіЕс1 Україна» представляє в нашій країні міжнародну організацію EPCglobal, створену 2003 року за ініціативою GS1. Її мета — розвиток всесвітньої мережі автоматичної ідентифікації і відстеження товарів у реальному часі на всьому шляху їх руху від виробника до кінцевого споживача.
— Чи принесе нам, споживачам, ця прозора мережа користь?
— Безперечно. Запровадження всесвітньої системи ідентифікації товарів підвищить ефективність виробництва, постачання, торгівлі та збільшить прозорість на всіх етапах руху товару.
— Валентине Володимировичу, ювілей асоціації ви відзначали у Черкасах. Чому?
— Двадцять років тому Черкаська торгово-промислова палата була співзасновником тоді ще Асоціації Товарної Нумерації «ЄАН-Україна». Одні з перших штрих-кодів в Україні також отримали черкаські товаровиробники. Ми щиро вдячні за це черкащанам. А ще — почесному президентові ТПП України Сергієві Скрипченку, котрий підтримав ідею створення нової організації і стояв біля витоків її створення. А щодо святкування ювілею, то, очевидно, його буде продовжено. Адже перші свої кроки «ДжіЕс1 Україна» зробила вересневого дня 1994 року...
— Хай здійсняться ваші задуми і плани! Успіху і процвітання піонеру національного руху до всесвітньої мережі ідентифікації!
Розмовляла Лідія ТИТАРЕНКО.
Фото автора.
 Факт           
Користувачами стандартів GS1 є понад 1 000 000 підприємств-виробників у всьому світі.
Президент асоціації «ДжіЕс1 Україна» Валентин Оскольський (праворуч) та почесний президент ТПП України Сергій Скрипченко.