Координатора сепаратистів було затримано в Мар’їнському районі Донецької області й доставлено в управління СБУ в Дніпропетровській області. Як з’ясувалося, затримана бійцями батальйону територіальної оборони на одному із блокпостів громадянка була активною учасницею так званої Донецької народної республіки.

У прес-центрі УСБУ «Голосу України» повідомили, що під час огляду в неї знайшли мандати з підписами лідерів цієї організації. Згідно із цими документами, вона «є представником ради ДНР», координатором сил самооборони в Мар’їнському і Великоновосілківському районах Донецької області.

— Громадянка підбурювала місцевих жителів до непокори законній владі України і закликала до відокремлення Донецької області від України та входження її до складу Російської Федерації, — підкреслюють у відомстві. — Займалася вербуванням жителів області для участі в незаконних збройних формуваннях.

У функції затриманої також входило проведення агітаційно-роз’яснювальної роботи з місцевим населенням, розповсюдження сепаратистських газет і листівок. Крім того, вона мала вчасно інформувати самопроголошене керівництво про події, що відбуваються в закріплених районах.

У автомобілі «представника ради» знаходилися примірники агітаційної газети «Новороссия», листівки сепаратистського змісту і граната РГД-5 — очевидно, для більшої переконливості в проведенні «роз’яснювальної роботи» з населенням.

За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 15 (замах на злочин), ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну або скинення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України. Слідство веде Дніпропетровське УСБУ.