Дифтерія повертається?

На Прикарпатті зареєстровано перший цього року випадок захворювання на дифтерію. З таким діагнозом на стаціонарному лікуванні в Калуші перебуває пацієнтка, яка працює молодшим медпрацівником реанімаційного відділення центральної районної лікарні.

Ретельне обстеження 104 осіб, які контактували із хворою на роботі і вдома, інфекції не виявило. За словами головного лікаря обласної клінічної інфекційної лікарні Романа Остяка, останніми роками на Прикарпатті трапляються лише поодинокі випадки захворювання на дифтерію. Зокрема, останній такий факт був виявлений у грудні 2007 року. Хоча ще десять років тому медики щороку фіксували в області по 14—20 випадків дифтерії.

Дарина НАЗАРЧУК.

Для боротьби з раком

У Сімферополі в Кримському клінічному онкологічному диспансері запрацював апарат гіперонкотермії, який дає можливість лікувати хворих на тяжку, запущену й останню стадію раку. Новий апарат, вартістю в понад два мільйони гривень, безболісно знищує пухлини електромагнітним полем, не торкаючи здорових органів. Такі пристрої є тільки в Києві, Харкові й Запоріжжі, а в усьому світі їх менше двохсот.

До зцілюючого апарата вже черга, адже за останнє десятиліття захворюваність на рак в Україні зросла у півтора разу. Оскільки хіміопрепарати для онкохворих коштують дуже дорого, бо держава здатна проплатити лише третину їх вартості, майбутнє саме за такими супердосконалими диво-апаратами. Курс лікування гіперонкотермом на порядок дешевше, а ефективність оздоровлення вдвічі вища за існуючі досі.

40 мільйонів

на боротьбу з раком виділив благодійний фонд «Розвиток України». Із них 20 мільйонів доларів підуть на Донбас, 10 — в Національний інститут раку і ще 10 мільйонів — в Західну Україну, — наголосив президент фонду Рінат Ахметов. Він також відзначив, що на виділені гроші буде закуплено високотехнологічне обладнання, яке використовуватиметься в онкології, радіології і неврології.

В Україні вперше з’являться два апарати позитронної емісійної томографії (ПЕТ), що дасть змогу одержати унікальну діагностичну інформацію і змінити тактику лікування, скоротивши витрати на лікування. Один апарат буде знаходитися в Національному інституті раку в Києві для безплатного обслуговування населення з усіх регіонів України. Другий апарат ПЕТ працюватиме в Донбасі й обслуговуватиме пацієнтів східної і південної України.