Сьогодні військовики 95-ї аеромобільної бригади Збройних Сил України перебувають на передовій. Десантники традиційно є найбільш підготовленими, тож хоч окрім контрактників у складі бригади чимало мобілізованих, проте усі резервісти свого часу також проходили службу в аеромобільних військах. Тож їм треба було тільки згадати свої навички.

Зазначимо, що в частині, де нам довелося побувати, забезпечення та побут налаштовані нормально. У лісовому таборі навіть є військова лазня.

Коли начальник відділення тилового забезпечення підрозділу майор Артем Пєтухов показував польовий склад, ми пересвідчилися, що американських сухпайків для автономного виконання бойових завдань достатньо. Утім, каже він, солдати більше хочуть борщу. До речі, за словами військових, вітчизняний армійський сухпай також у цілому нормальний, але вони просять вкладати до нього ложку, адже його доводиться відкривати десь у полі чи в лісі. А ще десантники вдячні за допомогу землякам, бізнесменам та й загалом небайдужим громадянам.

На вечірні теленовини військові реагують дуже емоційно. Воно й зрозуміло, бо коли вони бачать смерті та поранення своїх товаришів по зброї, а політики оголошують перемир’я з терористами, то це їхнього схвалення не викликає. Сьогодні моральний дух бійців дуже високий, а за час, що минув з початку антитерористичної операції, вони набули необхідного досвіду, тож готові битися до перемоги та повного визволення країни від ворога.

Слов’янськ, район гори Карачун.

Сергій Шевчук на горі Карачун показує слід від ранкового обстрілу 30-міліметровою гарматою з БМП. Терористи майже щодня о 4—5 ранку обстрілюють позиції. Спокійний і впевнений у собі Сергій Шевчук — це той офіцер 95-ї аеромобільної бригади Збройних Сил України, який два місяці тому підняв прапор на телевежі Слов’янська на горі Карачун.


Колона 95-ї аеромобільної бригади Збройних Сил України. Проходження конвою — це найбільш небезпечна робота у десантників. Вони можуть потрапляти в засідку, їх уже обстрілювали з так званої зеленки. Тому маршрути конвоїв зберігаються в глибокій таємниці, а ведучий колони може змінювати маршрут самостійно.


Польова кухня.

Фото автора.