Перебільшені прогнози виголошують, щоб збити ціни на зерно

На Донеччині та Луганщині очікується вища врожайність озимої пшениці, ніж торік, — в середньому на 30—40%. За даними опитування сільгоспвиробників, проведеного «АПК-Інформ», чимало господарств регіону розраховують зібрати по 40—45 центнерів зерна з гектара.

За словами аграріїв, збільшення врожайності обумовлюють сприятливі погодні умови в період розвитку і дозрівання озимих. Однак, враховуючи складну ситуацию у східному регіоні, учасники ринку не виключають втрат урожаю.

Збирання озимої пшениці в господарствах східних областей планують розпочати на початку липня.

Водночас експерти наголошують: оптимістичні прогнози щодо нинішнього рекордного врожаю надто перебільшені. Начальник відділу функціонування ринків Аграрного союзу України Любов Панкратова зазначає: «Наші оцінки дещо відрізняються від цифр окремих операторів ринку, зокрема асоціацій трейдерських структур, які прогнозують зерновий вал на рівні 60—62 мільйонів тонн». Такі «оптимістичні перспективи» зазвичай виголошуються з однією метою: щоб вплинути на ціну в бік зниження та вже на початку сезону масово скуповувати зібране .

Підстави для менш обнадійливих прогнозів — на рівні 54 мільйонів тонн збіжжя — помітні неозброєним оком:

1. Нижча врожайність сільськогосподарських культур очікується, передусім, через скорочення обсягів внесених добрив та підживлень посівів навесні. Особливо у південних регіонах, які два роки поспіль потерпають від посухи, і тому не накопичили достатніх фінансових ресурсів для здійснення необхідних технологічних процесів.

2. Анексія Криму — це мінус 0,8—1,2 мільйона тонн зернових.

3. Під знаком запитання — вчасне збирання врожаю на сході країни, де все ще тривають бойові дії. Як відомо, населення залишає регіони, в яких проводять АТО, серед переселенців — і фахівці агровиробництва: комбайнери, агрономи тощо. Деякі райони повністю спустошені, в інших — польові роботи тривають в умовах реальних бойових дій. Непоодинокі випадки, коли терористи вимагають від керівників сільгосппідприємств грошей, погрожуючи тим, що завдадуть шкоди врожаю, зокрема шляхом підпалу збіжжя. Очільникам господарств доводиться йти на перемовини з представниками самопроголошених «народних республік» — задля хоча б відносно безпечного проведення збиральної кампанії. Тому, на нашу думку, оптимістичні прогнози щодо чергового рекордного врожаю надто перебільшені.

Трапляються і зовсім жахливі речі. Зокрема, «Голос України» у публікації «Жнива під кулями» 17 червня 2014 року повідомляв про захоплення сепаратистами керівника сільгосппідприємства «Агро-Восток» у Луганській області Андрєєва Юрія Михайловича. Зниклого аграрія розшукують уже третій тиждень.