Херсонщина сподівається на рекордний врожай кавунів, причому окремі екземпляри сягатимуть понад центнер вагою
Четверта ранку. На майданчику біля будівлі районного центру зайнятості у місті Гола Пристань на Херсонщині збираються кілька десятків безробітних, а навколо вантажівки та мікроавтобуси фермерів, котрі яструбами кидаються припрошувати сезонну робочу силу. Когось беруть полуниці та черешні збирати, але більшість — на баштани, яких навколо «кавунової столиці» Таврії сила-силенна.
— Таких рясних дощів у нас вже давно не пам’ятаю. Вологи в ґрунті задосить, тож на баштанах будяки по пояс розростаються. От і ціна за прополювання зросла: торік за «стометрівку з сапкою» сезонним робітникам 2,5—3 гривні платив, а нині вони вже по 4—5  просять. А баштанів у мене 79 гектарів, тож на прополювання по 18—20 безробітних наймаю, і сам склавши руки не сиджу, — розповідає заклопотаний вічний трудяга, «кавуновий магнат» Голопристанщини, фермер Іван Яланський. — Та не тільки робота подорожчала — зросло в ціні пальне, оренда землі тощо. Торік собівартість кавунів була 35—38 копійок, нинішнього літа — не менш як 45—50 копійок за кілограм. Але найгірше те, що ніколи не знаєш, чи дозволить продаж врожаю бодай власні витрати окупити. За чверть століття роботи на баштані я переконався тільки в одному: все можна передбачити, окрім закупівельних цін. Позаторік, приміром, оптовики з Росії, Білорусі, Балтії біля баштанів вишиковувалися в черги, і за кавуни трохи не билися, сплачуючи по півтори гривні за кілограм ягоди. Торік все виявилося навпаки: посередники давали по 50 копійок, а під кінець серпня — не більш як 30 копійок за кіло солодкої ягоди. І то частина вирощеного таки згнила на полі. Що буде нинішнього літа, прогнозувати не беруся.
У всі роки чимало знаменитих херсонських кавунів відправлялося до Криму, де ними залюбки ласували приїжджі відпочивальники та місцеві жителі. Той же Іван Яланський постачав по двісті тонн смугастих красенів у супермаркети Керчі та Феодосії, а тепер угоди не буде. Натомість попередні замовлення на партії кавунів поспішають розмістити комерсанти з Білорусі, Латвії, Литви, і таких протягом останніх тижнів значно побільшало. Місцева влада також намагається посприяти виробникам із продажем вітамінної продукції у містах краю. Адже що більше її сюди привезуть, то швидше знизяться ціни.
Утім, достеменно невідомо, чи вистачить потуги у споживацького ринку, аби «проковтнути» все, що виросте найближчими місяцями на баштанах Херсонщини. Адже врожай тут очікують вагомий. Директор дослідної станції баштанництва НААН України Володимир Лимар каже: якщо і в липні «небесна канцелярія» південні степи дощами не обділить, середній врожай тих же кавунів навіть на богарі тут зросте з 10—12 центнерів з гектара до 20 центнерів з гектара. А там, де баштани встигли обладнати системами крапельного зрошення, врожай може сягнути навіть 60—80 центнерів!
Причому нинішнього літа селяни краю збираються здивувати земляків не тільки кількістю, а й розмірами вирощених солодких ягід. Запашні «кавунці» вагою у 30—40 кілограмів для мешканців Херсонщини і раніше не були дивиною, але цьогоріч їх очікує новий сюрприз. Іван Яланський виписав у знайомих фермерів з Техасу насіння так званого великоплідного кавуна, який у зрілому стані сягає 120 кілограмів. Іван Іванович висадив на баштані двісті насінин, і мріє виростити чергового рекордсмена просто-таки фантастичних розмірів — претендента на перемогу в конкурсі на найвагоміший кавун «Солодке диво», що вже багато років проводять у його рідній Голій 
Пристані.
Фото з архіву «Голосу України».
ДО РЕЧІ
Для літньої реалізації городини, садовини та баштанних культур Херсонський міськвиконком цьогоріч виділив п’ятдесят тимчасових торговельних майданчиків.