Дослідження причин загибелі 48 людей другого травня під час сутичок між сепаратистами та учасниками Одеського евромайдану завершено. Про це повідомив начальник Одеського обласного бюро судово-медичної експертизи Григорій Кривда.
Судмедексперти встановили, що дев’ятеро людей стали жертвою чадного газу. Вісім — загинули в результаті падіння з висоти (серед них був і депутат Одеської обласної ради В’ячеслав Маркін). Шестеро — померли від опіків дихальних шляхів і тіла в комбінації з отруєнням не уточненими газами та продуктами горіння, ще п’ятеро — від сильних опіків дихальних шляхів і тіла. Крім того, шестеро людей загинули від вогнепальних поранень, отриманих у центрі Одеси. Найбільша група —14 людей — загинула в результаті отруєння газом невідомого походження.
Григорій Кривда зазначив, що ніхто із 48 загиблих не помер від тілесних ушкоджень, які могли б свідчити про побиття. «У нас немає даних про загиблих від ушкоджень, заподіяних палицями, арматурами. ... Жодних ушкоджень, які могли б свідчити про те, що їх били, у нас немає. Серед потерпілих, які перебувають у лікарні, — та сама картина», — заявив судмедексперт.
Тим часом, начальник Головного управління МВС України в Одеській області Іван Катеринчук повідомив, що слідчі відпрацьовують чотири основні версії трагедії.
«У розслідуванні подій другого травня задіяно близько 170 співробітників. Сьогодні встановлено й опитано понад 500 громадян як свідків, відпрацьовано й проаналізовано більш як 100 годин відео. Багато часу займає проведення експертиз. Їх призначено понад 250, у тому числі судово-медичних — 85, біологічних, криміналістичних, пожежно-технічних та інших — понад 160. У результаті вжитих заходів установлено 114 осіб, причетних до скоєння зазначених злочинів (40 — у подіях на Грецькій площі та 74 — у подіях на Куликовому полі). Всім повідомлено про підозру, 13 громадян перебувають під вартою, щодо інших обрано інші запобіжні заходи, двоє — перебувають у розшуку», — сказав він.
«З урахуванням напрацьованих матеріалів і великого обсягу слідчих дій, які ще необхідно здійснити, спрямування до суду кримінального провадження щодо заворушень і вбивств громадян на вулиці Грецькій заплановано на кінець липня поточного року. Провадження за фактами масових заворушень, що спричинили загибель людей на Куликовому полі та в Будинку профспілок, плановано спрямувати до суду наприкінці серпня поточного року», — додав Іван Катеринчук.