Нещодавні обстеження фахівцями Хаджибейської дамби Одеси, що огороджує пригород від лиману, показали, що місто може затопити багатометрова хвиля. Побудована в 30-х роках минулого століття конструкція являє собою звичайний земляний насип і, по суті, навіть не є дамбою. Наслідки від її руйнування можуть бути жахливі.

Ситуація з дамбою почала погіршуватися з моменту будівництва житломасиву імені Котовського та великих підприємств у районі Пересипу. Із розповідей фахівців, з розвитком забудов стоки спрямували в Хаджибейський лиман. Усе це вплинуло й на дамбу, яка стала просто «дірявою».

Кандидат біологічних наук Володимир Созинов стверджує, що якщо конструкцію прорве, в зоні затоплення опиняться 30 тисяч жителів Одеси. До того ж може бути зруйновано близько 20 техногенно небезпечних підприємств міста. Під загрозою опиниться робота ТЕЦ, нафтопереробного заводу, Одеського порту та інших підприємств, уточнює фахівець. Від стану справ з дамбою залежить і ситуація на Куяльницькому лимані.

Щоб розв’язати проблему, на думку вчених, необхідно, по-перше, визначити, на чиєму балансі перебуває дамба, по-друге, провести її експертизу. Ну й по-третє, завершити запланований кілька років тому комплекс заходів стосовно поліпшення екосистеми району міжлимання.