Сільгоспвиробники третини областей вивели в поле хлібозбиральну техніку. Зокрема, жнивують в Дніпропетровській, Запорізькій, Закарпатській, Миколаївській, Одеській Херсонській та Кіровоградській. Збіжжя поки що зібрано небагато, аби підбивати ґрунтовні підсумки. Хоча, схоже, в господарствах нині мають бути задоволені вирощеним. Адже кожен гектар у середньому дає по 26,6 центнера зерна. Це дещо більше, ніж було торік, коли намолочували по 23,1 центнера.
Тим часом з’явилися і перші цінові пропозиції. Згідно з проведеним «АПК-Інформ» моніторингом, представники переробних компаній готові купувати фуражний ячмінь (а саме цю культуру нині масово збирають) по 1800—1900 гривень за тонну на умовах самовивозу з господарств. У свою чергу, сільгоспвиробники планують продавати збіжжя не дешевше як по 1950—2000 гривень.
За прогнозами, нинішнього року виробництво зернових та зернобобових культур скоротиться майже на десять відсотків. Як повідомив під час тринадцятої міжнародної конференції «Зерновий форум-2004: нові ринки, виклики і можливості» аналітик «АПК-Інформ» Андрій Купченко, в Україні зберуть 59,6 мільйона тонн збіжжя. Це менше рекордного минулорічного показника, коли намолотили 63,1 мільйона, повідомляє наш оглядач Валерій ДРУЖЕНКО.