У неділю в столиці і чи не у всіх великих містах нашої країни, а також за кордоном проходили акції на підтримку нашої нескореної Кремлем бранки — Надії Савченко. У Києві на Софійську площу люди почали стікатися ще задовго до початку акції. Багато хто приходив цілими родинами, мало не в усіх була українська символіка. Загалом зібралося кілька тисяч осіб.

Часто у розмовах між собою вони не добирали слів на адресу сусідньої держави і надто її керманича. Вони тримали плакати «Надія, ти маєш пережити Путіна!», «Савченко — це Україна!» тощо. А о тринадцятій годині тут розпочався міжконфесійний молебень, якому передували дзвони Софії Київської. До молебню долучилися представники Української православної, автокефальної, римо-католицької, греко-католицької, мусульманської церков, іудейської громади, євангелісти-п’ятидесятники, християни-баптисти тощо. Супроводжував молитву хор Київської духовної академії.
Участь у заході в повному складі брала фракція «Батьківщина» на чолі з лідером Юлією Тимошенко. Як відомо, Надія Савченко є народним депутатом від «Батьківщини», вона також член постійної делегації України в ПАРЄ. Проте навіть цей статус, а також голодування нашої військовополоненої не є аргументом для Кремля, про що неодноразово наголошувалося на Софійській площі столиці.
Утім, і після закінчення акції люди ще довго не розходилися й обговорювали найболючішу проблему — війну сусідньої держави проти України, з прикрістю констатували, що так званий брат виявився таким підлим і підступним. Багато хто висловлював співчуття з приводу вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова. І все ж люди чи не одностайно були впевнені в нашій Перемозі.
Знайомі і незнайомі люди — діти, старенькі, цілі родини — зібралися біля кафедрального собору Касперовської Ікони Божої Матері у Миколаєві. Там відбувся міжконфесійний молебень «За Україну, за Мир, за Надію». Звідти учасники акції на підтримку Надії Савченко пройшли ходою до пам’ятника Героям Небесної Сотні, де вшанували хвилиною мовчання усіх, хто поклав голови на Майдані, а також бійців і мирних мешканців, котрі загинули на Донбасі, повідомляє наш кореспондент Ірина НЕЖИГАЙ.
Схожі акції відбулися й на Кіровоградщині. Там у місті Олександрії люди випустили білих голубів, як побажання свободи для Надії Савченко та всіх військовополонених, передає наш кореспондент Петро МЕЛЬНИК.
Тим часом у Полтаві під час акції присутні з особливою увагою слухали земляка, колишнього бійця-добровольця батальйону «Айдар» Тараса Синяговського. Він улітку минулого року після поранення потрапив у полон до російських окупантів. Сталося це у тому ж бою, в якому захопили Надію Савченко. Тож воїн не з чиїхось слів знає про абсурдність пред’явлених їй звинувачень в організації вбивства російських журналістів. Спростовував їх неодноразово, у тому числі й під час адвокатського опитування, влаштованого захисниками бранки. Однак Путіну та його кліці не потрібна правда — їм потрібні покора, зломлений дух жінки, яка стала уособленням України. «Надя Савченко була моїм командиром, — зазначив Тарас Синяговський. — А на шевронах нашого батальйону «Айдар» написано: «З нами Бог. Ми переможемо». Вірю в те, що дочекаємось її повернення в Україну». Про переможний настрій наших воїнів просто з прифронтового Маріуполя говорив ще один земляк полтавчан, боєць полку «Азов» Юліан Матвійчук, інформує власкор Василь НЕЇЖМАК.
Акції на підтримку Надії Савченко і за мир в Україні відбулися й за кордоном, зокрема у Польщі, Австралії, Америці і навіть у Москві.
Тим часом, як повідомив радіостанції «Говорить Москва» адвокат Микола Полозов, 6—8 березня може стати точкою неповернення для нашої льотчиці. Він посилається на висновки німецьких лікарів, за якими після цих чисел вона не зможе повернутися до нормального повноцінного життя: залишиться або інвалідом, або це призведе до летального результату».


Підготувала Марина КРИВДА.


На знімку: під час столичної акції.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.