Мінські домовленості, зокрема пункт про відведення важкого озброєння, терористи виконують досить своєрідно — по-гібридному. Вдень вони показово відводять техніку, а вночі повертають її на вихідні позиції. «Скрізь, де бойовики здійснюють показове відведення важкої техніки, — це або передислокація на основні напрямки, де плануються атаки, або відведення і нічний прихід знову важкої техніки», — зазначив учора на брифінгу речник АТО полковник Андрій Лисенко. Він підкреслив, що щодня противник порушує режим припинення вогню, при цьому використовуючи й ту техніку, яку мав відвести. У штабі АТО стверджують: українська сторона повністю виконує умови Мінських угод, і якщо ситуація не буде погіршуватися, то й надалі відводитиме своє важке озброєння.

Але оптимізму для цього обмаль. На Авдіївському, Луганському і Маріупольському напрямках ворог продовжує нарощувати свої сили й обстрілювати наші позиції.
На цьому тлі не припиняються поставки російською стороною через не підконтрольні Україні ділянки кордону на території Донецької і Луганської областей значної кількості озброєння та військової техніки. Цю інформацію підтвердив посол США в Україні Джефрі Пайєтт. За словами дипломата, США мають докази того, що російські офіцери й генерали беруть участь у бойових діях на сході України.
Про безперервний потік зброї та іноземних бойовиків на підконтрольні терористам території заявив учора в Києві глава Місії ООН із прав людини Армен Арутюнян, передає Укрінформ.
Російсько-терористичні війська на Донбасі продовжують грубо порушувати мирні Мінські домовленості, обстрілюючи позиції українських військ і цивільні об’єкти, у тому числі з використанням артилерії та важкого піхотного озброєння. Про це повідомляє й координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. За його словами, на окремих ділянках бойовики й російські найманці намагаються проводити атаки передових позицій українських військ. Основна активність противника проявляється на Донецьком напрямку.
Також, за даними «ІС», противник продовжує активно відновлювати боєздатність своїх формувань і проводити їх перегрупування. Так, зафіксовано переміщення з району н. п. Єнакієве у напрямку н. п. Ясинувата бронегрупи терористів (6 танків, 11 ББМ, 6 установок РСЗО). А в районі Луганська й північніше цього населеного пункту зосереджене угруповання російсько-терористичних військ загальною чисельністю до 1 500 осіб, яке інтенсивно накопичує матеріально-технічні ресурси і проводить «активну бойову підготовку на обладнаному на одній з околиць міста полігоні».
Тим часом у МНС Росії заявляють про намір відправити в березні на Донбас три гуманітарні колони. Черговий путінський «гумконвой» стартує вже завтра. А це знак ескалації у зоні конфлікту.