І Луганська теплоелектростанція в Щастя, і Сєверодонецька теплоелектроцентраль не подають сьогодні на окуповану частину Луганщини жодного кіловата. Всю електроенергію «ЛНР» тепер бере зі «свого» боку — Російської Федерації. Окрема частина населення сприйняла цей факт з ентузіазмом, наївно вважаючи, що вже почався рух щодо приєднання Луганщини до РФ.

Однак, як повідомив іnformator. lg. ua, посилаючись на своє джерело, наближене до «уряду «ЛНР», днями помічник президента РФ Владислав Сурков заявив, що про включення до складу Росії донбаських «республік» доведеться забути. Неофіційний куратор Кремля днями відвідав Луганськ і провів тут закриту нараду з керівниками. «Ні «ЛНР», ні «ДНР» нам не потрібні», — прямо сказав він публіці, що зібралася. І на запитання, що ж робити далі, відповів досить оригінально: «Можете вирізати фігурки з дерева і продавати».
Крім того, зазначається, що з боку російських прикордонних підрозділів і митних структур РФ посуворішав пропускний  режим на ділянці кордону з Росією в тій частині Луганської області, яка не контролюється Україною. Під час огляду і прикордонного контролю російські силовики почали вимагати документи, видані Україною, відкидаючи посвідчення особи «ЛНР», «ДНР» і «Новоросії». Відзначаються навіть факти примушування власників транспортних засобів зняти з номерних знаків наклейки «Новоросія».
Однак радіти таким змінам не варто. У штабі антитерористичної операції на Донбасі фіксують загрозу наступу, особливо в напрямку до Станиці Луганської, Щастя, Лисичанська. Бойовики продовжують приховано передислокувати військову техніку й живу силу до Попасної. Серед населення Луганська поширені чутки про те, що 4 березня «ЛНР» відновляє воєнні дії і що під вогонь знову потраплять Щастя, Станиця та ще Лисичанськ. Однак джерело, наближене до «міноборони» «ЛНР», заявляє, що інформація про підготовку наступу не відповідає дійсності. Чутки поширюють спеціально для того, щоб сили АТО відмовилися відвести важку техніку й порушили Мінські домовленості.
Речник АТО в Луганській області Руслан Ткачук також уважає, що дії бойовиків у зоні АТО ведуть до можливої ескалації конфлікту. За його словами, на лінії розмежування ситуація залишається напруженою, фіксуються одиничні факти обстрілів населених пунктів, розташованих тут. «Крім того, для незаконних збройних формувань створюються умови для можливого подальшого наступу на позиції Збройних Сил України, що підтверджується значним нагромадженням військової техніки, боєприпасів і живої сили в безпосередній близькості до місць можливого наступу, — каже Ткачук. — Незважаючи на процес початку відведення важкого озброєння на лінії розмежування, ситуація на Луганському напрямку залишається складною і непередбачуваною. Замість реального відведення сил і озброєння, згідно з Мінськими домовленостями, бойовики активно перегруповуються в напрямку Луганська, формують штаби, відновлюють запаси та живу силу».
Чи зможуть українські військові захистити підконтрольну Україні територію області у разі, якщо «ЛНР» не відведе важке озброєння? Як стверджує Руслан Ткачук, «робиться все необхідне для того, щоб захистити мирні міста», і на випадок чого буде «симетрична відповідь на те, що робиться по ту лінію розмежування».
Луганська область.

А тим часом

співробітники управління МВС у Луганській області затримали учасників злочинного угруповання, яке складалося з дезертирів добровольчого батальйону «Айдар». Групою керував військовослужбовець із позивним «Філат». Під час затримання бандити вчинили опір, використовуючи автомати. Бій тривав майже годину. У «айдарівців» вилучили автомобіль «Тойота» без номерів, автомат Калашникова з підствольним гранатометом, пістолет Макарова, ручний гранатомет, гранати «РГД», а також велику кількість патронів. Під час обшуку за місцем проживання було також виявлено два автомати Калашникова, гранатомет, понад тисячу патронів різного калібру і п’ять саморобних котушок для вчинення вибуху.
За інформацією, якою володіє глава Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль, затримані злочинці готували зброю для дестабілізації ситуації в Києві. В обладнаній ними схованці вилучено сім ящиків з патронами калібру 7,62, п’ять ящиків із гранатами Ф-1, вісім протипіхотних мін і два — із тротиловими шашками, а також 11 гранатометів, 36 ручних гранат «РКГ-3» із запалами, 11 димових шашок, сім протитанкових мін та інші боєприпаси.