На Івано-Франківщині створено координаційний центр швидкого реагування. Громадське формування, яке очолив депутат обласної ради Юрій Романюк, відтепер, обминаючи усі бюрократичні схеми, безпосередньо опікуватиметься та забезпечуватиме усім необхідним прикарпатців, які беруть участь в антитерористичній операції на Сході України.

Для початку, як оголосив на прес-конференції голова ОДА Андрій Троценко, буде створено єдину базу даних про всіх військовослужбовців, правоохоронців, активістів, які нині перебувають у південно-східних регіонах. Далі — справа за громадськими волонтерами. Одні з них триматимуть постійний зв’язок із земляками, інші — займатимуться забезпеченням продовольством, матеріально-технічними засобами, захисною амуніцією, медикаментами та предметами гігієни.

Передбачено також роботу транспортної групи, яка здійснюватиме доставку всього необхідного на територію конфлікту. Новостворена структура покликана сприяти усуненню основних проблем, що виникають у представників органів державної влади в процесі забезпечення учасників антитерористичної операції. Серед них — тривалі тендерні процедури, обмеження щодо фінансових розрахунків та кола постачальників товарів. Планується, що координаційний центр матиме можливість акумулювати фінанси на спеціальному рахунку, кошти з якого оперативно, без бюрократичних перешкод будуть використовуватися на конкретні потреби. Активно долучитися до процесу збору всього необхідного зможе керівництво тих районів, звідки у зону бойових дій виїхали бійці АТО. На цьому наголошував Юрій Романюк: «Є голови районних рад, очільники міст, сільські, районні ради, обласна рада, які готові надати допомогу, але не мають інформації про те, кому конкретно і куди передати».

Для збору такої інформації започатковано телефонну «гарячу лінію» голови облдержадміністрації. 

Кожен охочий подати дані про учасника антитерористичної операції з Прикарпаття може телефонувати за номером 0800 501 554. Контактна особа: Халацька Мар’яна Ярославівна.

За попередніми даними, в зоні бойових дій перебуває майже 100 мешканців області. Вони потребують усього, починаючи з касок та бронежилетів і закінчуючи продуктами харчування та засобами гігієни. На придбання всього цього через систему державних тендерів ідуть місяці, прикарпатці беруться допомогти землякам за лічені дні.

Після повідомлень про складний матеріальний стан і забезпечення вояків мешканці області вже збирають речі першої необхідності для солдатів. У великих магазинах у спеціально відведені кошики люди складають речі першої необхідності: харчі з тривалим терміном зберігання, цигарки, труси, шкарпетки, футболки, одноразові станки для гоління, мило, зубну пасту та багато іншого.