До кінця цього тижня (точніше, до 24-ї години 20 червня) випускники з Донецької та Луганської областей зможуть перереєструватися на додаткову сесію ЗНО в інших регіонах країни. Термін перереєстрації продовжили на кілька днів за рішенням Українського центру оцінювання якості освіти — з огляду на численні прохання абітурієнтів, які мешкають у цих областях. Тим часом Міністерство освіти і науки досі не оголосило, чи проводитиме додаткову сесію ЗНО на Донбасі, хоча більшість експертів упевнені: тестування під кулями просто неможливе.

— Схоже, що рішення щодо цього питання ухвалюватимуть в останній момент, перед 1 липня, тобто перед початком додаткової сесії ЗНО, — припускає експерт з питань освіти мережі «Опора» Ольга Стрелюк. — Через це абітурієнти дезорієнтовані. В інших регіонах країни до 15 червня перереєструвалися для написання тестів тільки 7 тисяч випускників з Донбасу, а це п’ята частина усіх охочих складати ЗНО.

Фактично перереєструвалися діти, які вже виїхали з небезпечної зони в інші області. Решта, вочевидь, розраховує, що матиме можливість скласти тести за місцем проживання. Принаймні минулого тижня Донецький регіональний центр оцінювання якості освіти ще запевняв, що зможе провести зовнішнє незалежне оцінювання у себе, каже Ольга Стрелюк.

На думку експерта, уряд давно мав би визначитися з цим питанням, але сподівається, що дилема якось «вирішиться» сама собою. 

Мовляв, оскільки в державі й без того багато проблем, подбати про випускників мають самі випускники або їхні батьки. Тим часом, щоб перереєструватися для складання ЗНО в інших областях, треба мати хоча б доступ до Інтернету. Як вступатимуть до вишів абітурієнти, яким через воєнні дії на Донбасі так і не вдасться скласти необхідні тести, ніхто не пояснює.

— Треба терміново вивозити цих дітей, створювати для них місця в гуртожитках, і держава має цьому сприяти, — констатує Ольга Стрелюк.