«Коли українська молочна продукція потрапить на ринок ЄС?» Це питання стало лейтмотивом круглого столу, який пройшов учора в Києві. Нині галузь посилено готується до сертифікації підприємств згідно із законодавством ЄС та аудиту інспекторами Генерального директорату Європейської комісії з охорони здоров’я і захисту прав споживачів. Способи ефективної підготовки до відповідального візиту обговорили перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Іван Бісюк, заступник голови Державної ветеринарної і фітосанітарної служби Віталій Башинський, представники потужних молочних компаній та експерти аграрного ринку.

Інспекторів, які проводитимуть аудит щодо оцінки державного контролю при виробництві молока та молочних продуктів, Україна прийматиме в липні. В разі успішного проходження перевірок, окремі підприємства мають шанс вже наступного року отримати доступ на ринок ЄС. Безсумнівно, можливість експортувати туди свої товари допоможе Україні зміцнити стратегічні торговельні зв’язки, відкриє для компаній стабільний та фінансово спроможний ринок збуту, що сприятиме економічному зростанню нашої держави. Однак, щоб молочна продукція потрапила на ринок об'єднаної Європи, країна повинна привести свої стандарти якості та безпеки харчових продуктів у відповідність з міжнародними нормативними актами, навчитися працювати в реальних ринкових умовах та грати за новими правилами, чітко їх дотримуючись.

На законодавчому рівні, за словами директора з питань взаємодії із державними органами ТОВ «Данон» Сергія Мовчана, необхідно якнайшвидше прийняти певні законопроекти. Зокрема, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів», «Про державний контроль у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, благополуччя тварин», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» та «Про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною».

Утім, як зазначали під час круглого столу експерти Українського клубу аграрного бізнесу, не все в галузі так погано. Вже сьогодні в Україні є зразкові молокопереробні підприємства, які інвестують в свої технології та розвиток своїх постачальників сировини й відповідають вимогам ЄС. У разі отримання відповідних дозволів такі вже найближчим часом готові стати постачальниками продукції на ринки об’єднаної Європи.